Hoppa till innehåll
Media

Minister Leppä: Mer inhemsk fisk i butiker och restauranger

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2018 13.45 | Publicerad på svenska 27.3.2018 kl. 16.35
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä talade i dag på invigningen av fiskveckan i Helsingfors. Han svarade på fiskerisektorns frågor om aktuella ämnen. Ministern ansåg att det är av största vikt att man kan svara på efterfrågan på inhemsk fisk.

– Utgångspunkten för allt och det viktigaste målet är att vi i allt högre grad ska få in inhemsk fisk i butiker och restauranger. Vi strävar på alla sätt efter att förbättra verksamhetsförutsättningarna för fiske och vattenbruk, konstaterade minister Leppä.

Ministern besvarade frågan om hur man tänkt öka den inhemska fiskodlingen.

– Jag har förbundit mig till det som står i regeringsprogrammet, det vill säga att vi ska skapa tillväxtförutsättningar för en hållbar fiskodling. Nu är det dags att besluta om åtgärder som bland annat ska göra miljötillståndssystemet smidigare och om åtgärder som gäller Östersjöfoder. Vi ska lösa dessa frågor tillsammans med bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Sälskador under kontroll

Ett tema var krisen i kustfisket och skador som sälar förorsakar.

– Läget för kustfisket är kritiskt. På två år har fångsten rasat med en tredjedel. Det är nästan omöjligt att skydda i synnerhet fiske med nät från sälar så nya fiskeformer som ersätter detta och sälsäkra fiskeredskap ska utvecklas så snabbt som möjligt, säger minister Leppä.

Dessutom anser ministern att det är viktigt att begränsa de skador sälarna orsakar.

– Av jaktkvoten för gråsäl används för närvarande bara en liten del. Inom ramen för den borde man också utplåna sälindivider som orsakar fiskeverksamheten skador. Dessutom bör man diskutera hur stor sälstammen ska få bli eftersom sälarna inte bara orsakar fisket problem utan också påtagligt decimerar fiskbestånden, konstaterade Leppä.

God service i fiskeriärenden även efter landskapsreformen

Åhörarna visade också intresse för hur man i de kommande landskapen ska kunna trygga heltäckande, sakkunniga och jämlika tjänster för företagen inom fisket.

– I fortsättningen har landskapen ett stort inflytande på hur fiskeriuppgifterna ordnas och förändringar är att vänta. Jord- och skogsbruksministeriet kommer att göra allt för att försäkra sig om att landskapen är medvetna om sina uppgifter och skyldigheter och att de har förutsättningar att betjäna kunder så bra som möjligt även i fortsättningen, konstaterar Leppä.

Ytterligare information vid jord- och skogsbruksministeriet:
Risto Lampinen, fiskeriråd, risto.lampinen(at)mmm.fi, tfn 0295 162 458

Fiskar Jari Leppä