Seminaari: Ruokakulttuuri ja ruokakasvatus vahvistavat pohjoismaista brändiä

Maa- ja metsätalousministeriö

Aika: to 18.8. klo 13.00– 17.15

Seminaari: Ruokakulttuuri ja ruokakasvatus vahvistavat pohjoismaista brändiä

Seminaari on yksi Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden ohjelman ruokatapahtumista. Seminaarissa esitellään innovatiivisia ruokaelämyskonsepteja Ruotsista, Islannista ja Tanskasta. Lisäksi keskustellaan lasten ja nuorten ruokakulttuurista, kouluruuan edistämisestä, ruokakasvatuksesta opetussuunnitelmissa, lapsiperheiden ravitsemussuosituksista sekä monikulttuurisista ruokakasvatusmenetelmistä ja ruokahävikistä.

Paikka: Pohjoismainen Kulttuuripiste, TING-sali, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki ja lisäksi seminaaria on mahdollista seurata suorana verkkolähetyksenä. Tilaisuudesta tehdään videokooste, jonka linkki lisätään näille sivuille.

Kohdeyleisö: ruokakulttuurin, ruokakasvatuksen, ruokamatkailun ja ruokatapahtumien kehittäjät, päättäjät ja ruoka-alan toimijat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa 
Seminaarin ohjelma 
Seminaarikielet: englanti ja ruotsi 

Seminaarissa kuullaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainsen tervehdys. Ruoka kulttuurisena elämyksenä -teeman pääpuhuja on ruotsalainen ruokavisionääri Björn Ylipää Måltidsvision). Lisäksi islantilaisen Halla Helgadóttirin (Icelandic Design Center) johdolla luodaan katsaus ruuan, muotoilun ja arkkitehtuurin yhdistämisen mahdollisuuksiin. Tanskalainen ruokastrategiajohtaja Mikkel Sander kertoo, miten Roskilden musiikkifestivaalille luotiin kestävä ja osallistava ruokapalvelukonsepti.

Seminaarin ruokakasvatusteeman avaa ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta kertomalla ruokatajusta ja lasten muuttuvasta ruokakulttuurista Pohjoismaissa. Lisäksi kuullaan norjalaisia, ahvenmaalaisia ja suomalaisia puheenvuoroja niin ruokakasvatuksen huomioimisesta opetussuunnitelmissa kuin ruokakasvatuksesta monikulttuurisena työkaluna, kotitalousopetuksen uudesta tulemisesta, lapsiperheiden uusista ruokasuosituksista ja keinoista vähentää lapsiperheiden ruokahävikkiä. 

Seminaarin päätteeksi vieraille tarjotaan makumatka suomalaiseen ruokakulttuuriin pohjoismaisin maustein klo17.30–20.00. Ruokakokemuksen toteuttaa Laurean ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat opinnäytetyönään. 

Ruokakasvatus on esillä myös Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla 18.–20.8.2016. 

Seminaarin järjestävät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö ja Pohjoismainen kulttuuripiste. Seminaari on yksi Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden ohjelman ruokatapahtumista. Lisätietoa ruokatapahtumista: mmm.fi/norden2016/ruoka 

Lisätietoja: 

  • Seija Ahonen-Siivola, ylitarkastaja, Suomen pj-kauden ruokateeman vastuuhenkilö, maa- ja metsätalousministeriö, seija.ahonen-siivola(at)mmm.fi
  • Bettina C Lindfors, seminaarin viestintä- ja ohjelmavastaava, bettina.c.lindfors(at)gmail.com

Kohderyhmät Julkinen hallinto Kunnat Media Kansalaiset Valtionhallinto Yliopistot ja korkeakoulut Yritykset

Avainsanat