Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Leppä avasi kaksi uutta tuotantolaitosta

Maa- ja metsätalousministeriö
18.8.2017 16.20
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vihki tänään käyttöön kaksi uutta elintarviketuotantolaitosta: Valion välipalatehtaan Riihimäellä ja HKScanin siipikarjalaitoksen Raumalla. Molemmat investoinnit heijastavat Suomen talouden ja elintarvikeviennin kasvua sekä tukevat kauppataseen vahvistumista.

Valion Riihimäellä käynnistämä uusi huippumoderni välipalatehdas on merkittävä panostus koko Suomen elintarviketeollisuuden kannalta. Vahvan brändin alla kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita, joita kuluttajat haluavat ja joille löytyy uusia vientimahdollisuuksia.

Nyt avattu tehdas tähtää myös vientimarkkinoille, jotka ovat jatkossakin tärkeä ja kasvava osa korkealaatuisen suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden menestystä.

- Maitosektorilla näyttää tällä hetkellä jo hieman paremmalta. Venäjän markkinoiden menetys vaikuttaa edelleen, mutta tuemme myös hallinnon keinoin uusia vientiponnisteluja, ministeri Leppä lupaa.

Myös Venäjän asiakaskunnan kiinnostus suomalaisia elintarvikkeita kohtaan on säilynyt vähintään entisellä tasolla.

- Valion Riihimäen tehdas osoittaa osuustoiminnan voimaa ja tulevaisuudenuskoa, ja nyt tämä investointi varmasti osaltaan tukee talouden orastavaa kasvua. Suomen vinoutuneita ruokamarkkinoita pitää kuitenkin edelleen oikaista, sillä itsenäinen ruuantuotantomme ei kestä nykymenon jatkumista, Leppä painottaa.

Turvallista broilerinjalostusta

Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut voimakkaasti jo pitkään. Selkeä nousu käynnistyi 1980-luvun puolella, kun broilerin tuoretarjontaan lähdettiin panostamaan. 1990-luvun alusta lähtien broilerinlihan käyttö on lähes nelinkertaistunut, ja lihan kokonaiskulutuksesta noin neljännes on nyt broileria.

Suomalaiset tuottajat ja teollisuus ovat vastanneet kasvaneeseen kysyntään hyvin, ja HKScanin investointi Rauman tuotantolaitokseen jatkaa tätä kehitystä. Uusi tuotantolaitos parantaa alkutuottajien tulevaisuudennäkymiä ja auttaa kehittämään koko siipikarjasektorin kilpailukykyä. Se on myös merkittävä hanke Satakunnan alueelle.

- On hienoa, että Suomen siipikarjanlihan tuotantokapasiteettia rohkeasti kasvatetaan ja modernisoidaan, vieläpä sopivasti näin itsenäisyyden juhlavuotena, Ministeri Leppä toteaa.

- Kuluttajat arvostavat nopeasti ja helposti valmistettavaa broileria, joka on Suomessa turvallisesti tuotettua. Kun lisäksi kehitetään jatkuvasti uusia lisäarvotuotteita, kotimaisen tuotannon tulevaisuus on turvattu.

Suomen erityinen vahvuus siipikarjasektorilla on  korkea elintarviketurvallisuus. Broilereita kasvatetaan Suomessa ilman kasvukauden aikaisia mikrobilääkehoitoja ja antibiootteja, mikä on kansainvälisesti katsoen ainutlaatuista. Antibiootit korvataan hyvällä hygienialla ja terveydenhuoltotyöllä. Myös salmonellaa on vastustettu määrätietoisesti koko tuotantoketjun yhteistyönä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

- Suomalaisen broilerinlihan ainutlaatuisuutta pitäisi hyödyntää markkinoinnissa nykyistä enemmän, ja tuoda elintarvikeketjumme hyvä hallinta joka käänteessä esiin, Leppä korostaa.

Lisätietoja

Erityisavustaja Risto Lahti, puh. 050 565 0424

etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Jari Leppä Ruoka ja maatalous