Hyppää sisältöön
Media

Agrobiotekniikan keskusta ehdotetaan perustettavaksi Viikkiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2007 9.16
Tiedote -

Tutkimusjohtaja Jouni Aalto esittää selvityksessään, että maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan bioteknistä tutkimusta keskitetään ja Agrobiotekniikan keskus perustetaan Helsingin Viikkiin. Selvitys luovutettiin tänään maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.Selvityksen mukaan maa- ja metsätalousministeriön rahoittama bioteknologinen tutkimus on nykyisellään sirpaleista ja maantieteellisesti liian hajautunutta. Alan tutkimusta tehdään kymmenessä yksikössä ja kahdeksalla eri paikkakunnalla. Menestyksellisen bioteknisen tutkimuksen turvaamiseksi on tarpeen keskittää toimintaa ja luoda suurempia tutkimusinfrastruktuureja. Agrobiotekniikan keskuksen tehtävänä olisi yhdistää hallinnonalan biotekninen osaaminen yhdeksi huippututkimusyksiköksi, joka keskittyisi modernin bioteknologian soveltamiseen elintarvike- ja luonnonvarasektorilla. Lisäksi keskuksen tulisi luoda kiinteä yhteistyö sen ja yliopiston välille. Kyseessä olisi tutkimuksen substanssiin perustuva sektoritutkimuslaitosten ja yliopiston maatalous- ja elintarvikealan monitieteinen keskittymä.

Aallon mukaan voimavarojen kohdistaminen ja keskuksen perustaminen tehostaisi alan tutkimusta, kohottaisi sen arvostusta ja edistäisi suomalaisen teollisuuden kilpailuasemaa kansainvälisesti.

Keskuksen toimintaan osallistuisi myös osa yliopiston tutkijoista ja sillä olisi opetustehtävä alan jatko-opiskelupaikkana. Keskus sijoittuisi Viikin kampukseen suunnitteilla olevaan Cultivator III rakennukseen. Kaikkiaan Agrobiotekniikan keskuksessa työskentelisi 70 - 90 tutkijaa ja alan opiskelijaa.

Hallinnollisesti Agrobiotekniikan keskus olisi joko tutkimuslaitosten yhdessä hallinnoima tai suoraan ministeriön alainen, itsenäinen tutkimuslaitos. Agrobiotekniikan keskuksen perustaminen ja Viikkiin siirtyminen tapahtuisi vaiheittain vuoteen 2011 mennessä. Ehdotetussa ratkaisussa ei ole tarkoitus kasvattaa henkilöstön määrää vaan kyse on ainoastaan siirroista. Toiminnan keskittäminen johtaa vuosien aikana selvään kustannustason säästöön sekä kiinteistö- että laiteinvestoinneissa.

Selvityksessä tarkasteltiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT), Metsäntutkimuslaitoksen (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran bioteknologisen tutkimuksen yhteistyön kehittämismahdollisuuksia.

Lisätietoja:
maatalousneuvos Leena Vestala, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 52919, 040 751 8440
tutkimusjohtaja Jouni Aalto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, puh 0400 823 838