Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä: uusi laki rekistereiden julkistamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2007 8.50
Tiedote -

Maaseutuelinkeinorekisterilain uudistamista pohtinut maa- ja metsätalousministeriön työryhmä ehdottaa uutta lakia, jossa säädettäisiin asiakastietojen käsittelystä maaseutuelinkeinohallinnossa. Lain on tarkoitus selkiyttää viranomaisten sekä muiden tietojen käyttäjätahojen oikeudet ja velvollisuudet. Työryhmä luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle 28.3.

Työryhmän mielestä suhde perustuslakiin sekä muihin henkilötieto- ja julkisuuslakeihin tulee saada selkeäksi ja käytännössä toimivaksi. Työryhmä ehdottaa, että maaseutuelinkeinorekisterien läpinäkyvyys ja julkisuus voitaisiin saavuttaa säätämällä niistä vastaavasti kuin esimerkiksi verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta on säädetty. Tietojen ja asiakirjojen julkisuuteen sovellettaisiin pääsääntöisesti julkisuus- ja henkilötietolakia, ja erikseen säädettäisiin salassa pidettävistä tiedoista sekä niiden luovuttamisesta. Tiedot muun muassa viljelijöiden vuoden aikana saamista tuista julkaistaisiin EU:n edellyttämällä tavalla seuraavan vuoden alussa.

Työryhmän mukaan tietojen käyttö viranomaisten toimintojen apuna sekä eri rekisterien ristiin käyttö tulee olla tarpeen mukaan mahdollista kuitenkin yksilön suojaa loukkaamatta. Salassa pidettäviä tietoja voisivat olla ainakin asiakasta koskevat luottotiedot, tiedot valtiontakauksista ja takauksen kohteena olevien lainojen määrästä, lainamuotoisiin tukiin liittyvät tiedot lainojen määrästä, asiakkaan taloudellista asemaa koskevat tiedot sekä tiedot asiakasta koskevasta tarkastuksesta ja valvonnasta.

Maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmissä olevat asiakasta koskevat tiedot poistettaisiin viimeistään 10 vuoden kuluttua siitä, kun asiakasta koskevia tietoja on viimeksi käsitelty, ellei tiedon säilyttäminen pidempään ole välttämätöntä muun muassa vireillä olevan asian tai tarkastusten takia.

Työryhmä otti työssään huomioon viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain ja henkilötietolain säännökset sekä eduskunnan lausuman tietojen säilytysajoista. Työryhmä kiinnitti lisäksi huomiota rekisteriviranomaista ja rekisterin käyttäjiä sekä rekisteritietoja koskevien säännösten ajantasaistamiseen sekä tietojen luovutussäännösten yksinkertaistamiseen. Työryhmä otti myös huomioon maataloustukien julkisuudesta syksyllä 2006 annetun korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun sekä Euroopan komission toimenpiteet tukitietojen julkisuuden lisäämiseksi.

Työryhmässä olivat maa- ja metsätalousministeriön lisäksi edustettuina maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tike, Uudenmaan TE-keskus, MTK ja Maaseudun kehittäjät ry.

Asian valmistelu hallituksen esityksen muotoon tapahtuu kevään aikana virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
hallitusneuvos Esko Laurila, p. (09) 1605 3341, 040 733 6221
hallitussihteeri Outi Kostama, p. (09) 1605 4277