Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä selvittää Sukevan karjanhoidon jatkamista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2007 12.31
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut työryhmän etsimään ratkaisua Sukevan avolaitoksen karjanhoidon jatkamiselle. Sukevan maatila on toiminut kyyttöjen eli itäsuomenkarjan geenipankkina. Vankeinhoito-organisaatiossa on suunnitelmia Sukevan avovankilan toiminnan lakkauttamisesta. Tämä vaarantaisi geenipankkitoiminnan ja itäsuomenkarjan suojelutyön.

Itäsuomenkarja kuuluu Suomen kaikkein uhanalaisimpien alkuperäisrotujen joukkoon. Huomattavan kansainvälisen suojeluarvonsa vuoksi meillä on erityinen kansallinen vastuu itäsuomenkarjan säilyttämiseksi. Geeniperimän suojelun lisäksi itäsuomenkarja on elävä osa kansallista kulttuuriperintöä, kansallista muistia ja maatalouden historiaa. Alkuperäisrotujen geenisäilytys perustuu Suomen kansalliseen eläingeenivaraohjelmaan, johon velvoittavat kansainväliset sopimukset.

Uhanalaisuutensa ja arvokkaan geeniperimänsä vuoksi itäsuomenkarjalle on laadittu oma säilytysohjelmansa, jossa Sukevan vankilatilalla on ollut keskeinen asema jo 21 vuotta. Tilalla pidetään tällä hetkellä yli sataa kyyttöä. Lisäksi Sukevan navetassa on noin 15 länsisuomenkarjan lypsylehmää. Länsisuomenkarja on myös yksi alkuperäisroduistamme.

Sukevan vankilatilalla on tehty Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT:n) pitkäaikaista työtä nautojen alkuperäisrotujen geeniperimän säilyttämiseksi. Geenisäilytys on osa vankilatilojen harjoittamaa maataloutta, joka puolestaan on osa vangeille järjestettävää työtoimintaa.

Työryhmän vetäjänä toimii ylitarkastaja Tuula Pehu maa- ja metsätalousministeriöstä. Jäseninä ovat neuvotteleva virkamies Eeva Virkkunen oikeusministeriöstä, ylitarkastaja Eila Lempiäinen Rikosseuraamusvirastosta, johtaja Heikki Kokkonen Itä-Suomen aluevankilasta, tilanhoitaja Paavo Eskelinen Iskolan vankilatilalta, tilanhoitaja Reijo Virkkunen Pelson vankilatilalta, ylitarkastaja Marjatta Kemppainen-Mäkelä maa- ja metsätalousministeriöstä, budjettineuvos Kati Suihkonen valtiovarainministeriöstä, ylitarkastaja Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä, opetusneuvos Susanna Tauriainen opetushallituksesta ja professori Asko Mäki-Tanila Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Työryhmän sihteerinä toimii erikoistutkija Juha Kantanen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2007 loppuun. Lopulliset päätökset Sukevan vankilatilan maatiaiskarjan sijoittamisesta tehdään työryhmän ehdotusten pohjalta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Jouni Lind, p. (09) 160 53323, 050 521 3305
ylitarkastaja Tuula Pehu, p. (09) 160 52839, 040 724 6132