Hyppää sisältöön
Media

Asetus maatalouden ympäristötuen hakemisesta hyväksyttiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.4.2007 11.11
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen luonnonhaittakorvausten ja maatalouden ympäristötuen hakemisesta vuonna 2007. Nyt hyväksytyn asetuksen nojalla viljelijän on mahdollista antaa uusi sitoumus vuonna 2007 luonnonhaittakorvauksista sekä maatalouden ympäristötuen perus- ja lisätoimenpiteistä. Tukijärjestelmät sisältyvät Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007-2013.

Asetuksessa määritellään ne maatalouden ympäristötuen erityistukisopimukset, joita voidaan hakea vuonna 2007. Haettavina ovat suojavyöhykkeen perustaminen ja hoito, monivaikutteisen kosteikon hoito, pohjavesialueiden peltoviljely, luonnonmukainen tuotanto, luonnonmukainen kotieläintuotanto, lannan käytön tehostaminen, perinnebiotooppien hoito, luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistäminen, alkuperäisrotujen kasvattaminen ja alkuperäiskasvien viljely.

Asetuksessa säädetään myös perusteista, joiden pohjalta uusia tukikelvottomia peltoaloja voidaan hakea luonnonhaittakorvauksissa ja maatalouden ympäristötuissa tukikelpoisiksi vuonna 2007. Tietyille viljelemättömyyssitoumuksista vapautuville peltoaloille ja peruslohkojen pienien oikaisujen aiheuttamille lisäyksille voi saada tukikelpoisuuden vuonna 2007.

Asetus tulee voimaan 30.4.2007. Asetuksella ei muuteta niitä tuen hakemista koskevia tietoja, joista viljelijöille on hakuoppaissa aiemmin ilmoitettu.

Maatalouden ympäristötuen sitoumuksista ja sopimuksista aiheutuviin kustannuksiin on varattu valtion vuoden 2007 talousarviosta 311 miljoonaa euroa. Tästä summasta miljoona euroa on käytettävissä kokonaan kansallisesti rahoitettavaan ympäristötuen suunnitteluun ja seurantaan.

Luonnonhaittakorvausten sitoumuksista aiheutuviin kustannuksiin on valtion talousarviossa varattu 414,7 miljoonaa euroa. Lisäksi 8,0 miljoonaa euroa rahoitetaan edelliseltä vuodelta siirtyvällä erällä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Heimo Hanhilahti, p. (09) 160 54255, 040 513 2120