Hyppää sisältöön
Media

Energiakasvituen yksinkertaistamisesta päätettiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2007 13.27
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään 21.3.2007 yleisistä säännöistä, joilla yksinkertaistetaan EU:n kokonaan rahoittaman energiakasvituen sääntöjä. Komissio on yksinkertaistamassa energiakasvien tukijärjestelmää siten, että osa muutoksista tulee voimaan vuonna 2007 ja osa vuonna 2008. Uudistus ei koske non food -järjestelmää.

Energiakasvitukijärjestelmässä käytössä olleen vakuusjärjestelmän sijaan on tullut keräilijöiden ja jalostajien ennakkohyväksyntäjärjestelmä. Ennakkohyväksyntäjärjestelmä tuli voimaan takautuvasti vuoden 2007 alusta alkaen. Tukivuodesta 2007 alkaen energiakasvitukeen oikeuttaa vain sellainen tuotanto, josta on tehty sopimus ennakkoon hyväksytyn keräilijän tai jalostajan kanssa.

Komission asetus antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden sallia tiettyjen kasvien tilatason energiakäyttö. Suomessa on voinut vuodesta 2006 alkaen hyödyntää molemmissa tukijärjestelmissä rypsiä ja rapsia tilatason energiakäytössä. Nyt vahvistetun asetuksen perusteella sallitaan rypsin ja rapsin lisäksi myös biokaasutettavien nurmikasvien tilatason energiakäyttö sekä energiakasvituki- että non food järjestelmässä. Energiakäytön laajeneminen myös non food -järjestelmään avaa uusia bioenergian hyödyntämismahdollisuuksia muuten hyödynnyskiellossa olevalle velvoitekesantoalalle.

Energiakasvituen tilatason energiakäyttö on uudistuksen myötä yksinkertaisempaa kuin vastaava käyttö non food - järjestelmässä. Energiakasvituen tilatason energiakäytön uudet ehdot mahdollistavat muun muassa tilan ulkopuolella tapahtuvan jalostuksen ja kuivauksen, mikä ei ole edelleenkään mahdollista non food - järjestelmässä.

Tilatason energiakäytön laajennus tuo mukanaan uusia bioenergian hyödyntämismahdollisuuksia ja edistää osaltaan bioenergiaa hyödyntävien laitteistojen kehittämistä ja käyttöä.

Ruokohelpeä lukuun ottamatta monivuotisille kasveille ei aseteta edustavaa satotasoa vuodesta 2008 alkaen. Edustavalla satotasolla tarkoitetaan täyden tuen edellyttämää satomäärää. Monivuotisista kasveista, joille ei aseteta edustavaa satotasoa, on toimitettava sopimusosapuolelle koko korjattu satomäärä ja vastaavasti tilatason energiakäytössä koko sato on käytettävä tilan energiatarpeisiin. Ruokohelven rehukäyttömahdollisuuden, pitkäikäisyyden ja teollisuuden tasaisen bioraaka-aineen saatavuuden takia edustavan satotason asettaminen ruokohelvelle on edelleen tarkoituksenmukaista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Juha Vanhatalo, p. (09) 160 52793
ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola p. (09) 160 53396
ylitarkastaja Mirja Eerola, p. (09) 160 52676