Hyppää sisältöön
Media

Pohjoisen tuen kehittämisestä keskusteltiin komission kanssa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2008 15.32
Tiedote -

Suomen ja Ruotsin virkamiestason edustajat kokoontuivat komission kutsusta tänään Brysseliin keskustelemaan pohjoisen tuen kehittämistarpeista. Komissio on teettänyt ulkopuolisella tutkimuslaitoksella pohjoista tukea koskevan arvioinnin ja käy tämän vuoden aikana keskustelut erikseen Suomen ja Ruotsin kanssa järjestelmän kehittämisestä. Uudistetut järjestelmät voisivat tulla voimaan vuoden 2009 alussa.

Komission teettämän arvioinnin perusteella pohjoisen tuen järjestelmän voidaan katsoa yleisesti saavuttaneen sille asetetut tavoitteet muun muassa perinteisen alkutuotannon ylläpitämisessä. Tämän tavoitteen saavuttamisessa tuotantosidonnaiset tuet ovat olleet tehokas keino. Niiden merkitys on korostunut tuotantoa ylläpitävänä tukena yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen seurauksena. Toisaalta yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen jälkeen EU:n suorien tukien ja pohjoisen tuen yhteensopivuus on vähentynyt.

Pohjoinen tuki ei ole estänyt rakennekehitystä, mutta sen avulla on voitu hidastaa tilamäärän alenemaa. Rakennekehityksestä huolimatta maatilojen tuottavuus on jäänyt merkittävästi heikommaksi kuin EU:n edullisimmilla alueilla.

Jatkotyössä tulee arvioitavaksi, ovatko tukijärjestelmä sekä sen tavoitteet ja keinot edelleen ajantasaisia, kun otetaan huomioon maatalouden toimintaympäristössä ja EU:n maatalouspolitiikassa tapahtuneet muutokset. Komission mukaan pohjoisen tuen tukimuotojen tulee olla enemmän linjassa yhteisen maatalouspolitiikan tukimuotojen kanssa.

Liittymissopimuksen 142 artiklan nojalla komissio on antanut Suomelle ja Ruotsille luvan myöntää pitkäaikaisia kansallisia tukia sen varmistamiseksi, että maataloutta pidetään yllä pohjoisilla alueilla. Suomessa pohjoista tukea on maksettu koko EU-jäsenyyden ajan tukialueilla C1–C4. Pohjoista tukea maksetaan näiden alueiden perinteiselle maataloustuotannolle eli kotieläintaloudelle mukaan lukien porotalous, kasvintuotannolle ja puutarhataloudelle (kasvihuonetuotanto ja varastointituet). Lisäksi pohjoiseen tukeen kuuluu muun muassa lihan ja maidon kuljetustuki pohjoisimmassa Suomessa.

Vuonna 2007 Suomessa pohjoista tukea maksettiin yhteensä hieman alle 35 000 tuensaajalle. Vuoden 2007 tuotannolle tukea arvioidaan maksettavan 328 miljoonaa euroa, mistä kotieläintalouden tukien osuus on 78 %. Tuen kokonaismäärästä noin 48 % maksetaan maidon tuotantotukena ja 19 % erimuotoisina naudanlihantuotannon tukina. Pohjoisen tuen alueella sijaitsee noin 55 % Suomen viljelyksessä olevasta peltoalasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. 040 760 5954
ylitarkastaja Esa Hiiva, p. 040 733 6225