Hyppää sisältöön
Media

Eläintautilakiesityksessä korostuu tautien ennaltaehkäisy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2012 9.50
Tiedote -

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksen eläintautilaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Ehdotetut lait tulisivat voimaan ensi keväänä. Uudistuksen tärkeimpänä sisältönä on saattaa nykyinen vanhentunut sääntely ajanmukaiseksi ja vastaamaan perustuslain vaatimuksia.

Uudessa eläintautilaissa säädettäisiin viranomaisten, eläintenpitäjien, elintarvikealan yritysten sekä eläinkuljettajien ja -välittäjien toimista eläintautien ehkäisemiseksi, eläinten terveydentilan ja eläintautien esiintymisen seuraamiseksi sekä eläintautien hävittämiseksi ja leviämisen estämiseksi.

Eläinten pitopaikoista vastuussa oleville toimijoille säädettäisiin velvollisuus suojata pitopaikkoja eläintautien leviämiseltä. Tämä merkitsisi lainsäädännön painopisteen siirtymistä nykyistä suuremmassa määrin eläintautien ennaltaehkäisyyn.

Laki asettaisi vaatimuksia eläinten ja niistä saatujen tuotteiden maan rajat ylittäville siirroille, lukuun ottamatta tuontia Euroopan unionin ulkopuolisista maista, josta säädetään erikseen. Toimijoille, jotka vievät eläimiä tai niistä saatuja tuotteita Euroopan unionin ulkopuolelle, ehdotetaan rekisteröitymisvelvollisuutta.

Ehdotus ei merkitsisi suuria muutoksia valvontaviranomaisten tehtäviin. Viranomaisten välistä tehtävien- ja toimivallanjakoa koskevaa sääntelyä kuitenkin selkeytettäisiin ja useamman viranomaisen päällekkäistä toimivaltaa karsittaisiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Riitta Heinonen, p. 0295 16 2107
neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, p. 0295 16 2361
vanhempi hallitussihteeri Johanna Wallius, p. 0295 16 2244
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@mmm.fi