Hyppää sisältöön
Media

Suomi toimittanut listan terveysväitteistä komissiolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2008 9.05
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on toimittanut listan Suomen elintarvikemarkkinoilla käytettävistä terveysväitteistä Euroopan komissiolle. Väitteen esiintyminen Suomen listalla ei tarkoita sitä, että viranomaiset olisivat hyväksyneet väitteen käytettäväksi elintarvikkeiden markkinoinnissa. Komissio julkaisee koko EU:n yhteisen listan elintarvikkeiden markkinoinnissa sallituista terveysväitteistä 31.1.2010 mennessä.

EY:n ravitsemus- ja terveysväiteasetus edellyttää, että jäsenvaltiot ovat toimittaneet komissiolle 31.1.2008 mennessä listan terveysväitteistä, jotka kuvaavat

a) ravintoaineen tai muun aineen vaikutusta kasvuun, kehitykseen ja elimistön toimintaan, tai
b) psykologisia toimintoja ja käyttäytymistä, tai
c) laihtumista, painon kontrollointia, näläntunteen vähentymistä, kylläisyyden tunteen lisääntymistä tai ruokavalion energiasisällön vähentymistä

Komissiolle toimitettu lista on laadittu elintarvikealan toimijoilta saatujen tietojen pohjalta. Tiedot perustuvat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuonna 2006 tekemään kartoitukseen sekä siihen myöhemmin tehtyihin täydennyksiin. Väitelistalle on liitetty mukaan kansallisten asiantuntijoiden väitteistä antamat alustavat kommentit. Ennen listan julkaisua Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi terveysväitteet tieteellisesti.

Suomen viranomaiset ovat lähettäneet komissiolle tiedoksi myös erillisen listan niistä terveysväitteistä, jotka toimitettiin viranomaisille ainoastaan englanninkielisinä. Viranomaiset tai kansalliset asiantuntijat eivät ole tarkastelleet tässä listassa esitettyjä tietoja.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Kaisa Vaihia, puh. (09) 1605 2305, gsm: 050 5020 0414