Hyppää sisältöön
Media

Tutkimustarpeet turvataan Metsähallitukselle siirtyvillä mailla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2007 9.30
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan Metsäntutkimuslaitoksen hallinnassa olevien valtion tutkimusmetsien siirtoa Metsähallitukselle vuoden 2008 alusta lukien. Tutkimukseen varattavien metsien hoito ja käyttö tulee perustumaan Metsäntutkimuslaitoksen ja Metsähallituksen yhteistyönä laadittavaan puitesopimukseen, jossa kaiken toiminnan lähtökohtana on Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusedellytysten turvaaminen. Työryhmä luovutti tänään mietintönsä maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle.

Metsäntutkimuslaitoksella on tällä hetkellä hallinnassaan noin 73 500 hehtaaria tutkimusalueita ja 4 800 hehtaaria opetusmetsiä. Hallinnan siirron yhteydessä tehtävien järjestelyiden jälkeen tutkimusmetsäalueiden kokonaispinta-alaksi on suunniteltu noin 33 000 hehtaaria. Näistä vanhoja Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusalueita on noin 31 500 hehtaaria ja Metsähallituksen talousmetsistä tarkoitukseen osoitettavia uusia alueita 1 500 hehtaaria. Lisäksi Metsähallituksen muilla mailla on tällä hetkellä noin 9 000 hehtaarilla määräaikaisia kokeita ja havaintokohteita.

Tutkimusedellytykset turvataan kokoamalla nykyisistä tutkimusmetsistä ja niitä täydentävistä Metsähallituksen maista tutkimustoimintaa palvelevia tutkimusmetsäalueita. Metsähallituksen normaalien talousmetsien tutkimuksellista saavutettavuutta parannetaan kehittämällä tietojärjestelmiä ja toimintamalleja. Yliopistojen, korkeakoulujen ja muiden yhteisöjen tutkimusmahdollisuuksia tutkimusmetsissä parannetaan. Eri toimijoiden tutkimustarpeet sovitetaan yhteen perustamalla alueellisia tutkimusmetsien käyttöä suunnittelevia yhteistyöryhmiä, joissa Metsäntutkimuslaitoksella on koordinoiva rooli.

Maiden siirtäminen Metsähallituksen hallintaan rationalisoi valtion maaomaisuuden hoitoa ja käyttöä. Säästöjä kertyy päällekkäisten valtion kiinteistövarallisuuden hallinnan ja hoidon organisaatioiden purkamisesta sekä maaomaisuuden käytön tehostumisesta. Rationalisointihyödyksi on vuositasolla arvioitu 1,5 - 2 miljoonaa euroa, josta noin miljoona euroa kertyy hakkuutulojen lisääntymisestä ja loput toimintojen ja henkilöstökulujen karsimisesta. Tutkimusmetsien hallinnan siirron yhteydessä Metsäntutkimuslaitoksesta siirtyy 35 henkilöä vanhoina työntekijöinä Metsähallituksen palvelukseen.

Tutkimuksen maankäytön tarpeiden huomioon ottamisesta Metsähallituksen liiketoiminnalle aiheutuvat menetykset korvataan valtion budjettiin varattavalla käyttökorvauksella, joka arviolta voisi olla 800 000 euroa vuodessa. Metsäntutkimuslaitoksen hallinnassa olevat luonnonsuojelualueet eivät kuulu työryhmän toimeksiannon piiriin, vaan niiden siirto kuuluu ympäristöministeriön tehtäviin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
metsäneuvos Liisa Saarenmaa, puh. (09)160 53353, 040 752 3271