Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää koe-eläinten käyttöön lisää avoimuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2012 13.21
Tiedote -

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksensä tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta. Ehdotetulla lailla pantaisiin täytäntöön tieteellisiin tarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta annettu direktiivi, jota sovelletaan vuoden 2013 alusta lähtien. Samalla nykyinen laki koe-eläintoiminnasta kumottaisiin.

Tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelua koskevat keskeiset periaatteet säilyisivät ennallaan. Suojelua ohjaa kansainvälinen 3R-periaate (replacement, reducement, refinement), joka on lakiesityksessä otettu määritelmiin korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaatteena. Periaatteen mukaan eläimiä saa pitää ja käyttää tieteellisiin tai opetustarkoituksiin vain tarpeellisista ja tärkeistä syistä ja eläinten käyttö on pyrittävä korvaamaan muilla menetelmillä aina kun se on mahdollista. Eläimiä tulee lakiehdotuksen mukaan käyttää mahdollisimman vähäinen määrä ja niille aiheutuvaa kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa on pyrittävä vähentämään pienimpään mahdolliseen.

Uutena vaatimuksena osa hankkeista pitäisi arvioida takautuvasti hankkeen päättymisen jälkeen. Arvioinnissa otettaisiin kantaa siihen, saavutettiinko hankkeessa sille asetetut tavoitteet, millaista tosiasiallista haittaa eläimille aiheutettiin ja voitaisiinko jatkossa vastaavissa hankkeissa tehdä jotain toisin 3R-periaatteen edistämiseksi. Lisäksi kaikista hankkeista olisi jatkossa julkaistava yleistajuinen tiivistelmä yleisön käyttöön. Tällä pyritään lisäämään toiminnan avoimuutta ja lisäämään kansalaisten tiedonsaantia eläinten käytöstä tieteellisiin ja opetustarkoituksiin.

Toiminnanharjoittajien olisi jatkossa nimettävä eläinten hyvinvointiryhmä, johon kuuluu ainakin eläinlääkäri, eläinten hyvinvoinnista laitoksessa vastaava henkilö sekä tutkijajäsen. Ryhmä neuvoisi henkilöstöä eläinten hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja kehittäisi eläinten hyvinvointiin liittyvää seurantaa ja valvontaa laitoksissa.

Korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaatetta edistämään perustettaisiin neuvottelukunta, joka neuvoisi viranomaisia ja toiminnanharjoittajia parhaista käytännöistä eläinten hankintaan, kasvatukseen, pitoon ja käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Toiminnan valvontaa tehostettaisiin keskittämällä se kahteen aluehallintovirastoon. Valvonta olisi nykyistä suunnitelmallisempaa ja sitä kohdennettaisiin riskiperusteisesti. Osa tarkastuksista olisi tehtävä ennalta ilmoittamatta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Riitta Heinonen, p. 0295 16 2107
eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola, p. 0295 16 2108
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@mmm.fi