Hyppää sisältöön
Media

Elintarvikeparanteiden arviointi- ja hyväksymismenettelyjä yhtenäistetään

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.1.2009 9.30
Tiedote -

Elintarvikkeiden lisäaineita, aromeja ja entsyymejä sekä niiden hyväksymismenettelyä koskevat EU-asetukset tulevat voimaan 20.1.2009. Säädöspaketin tarkoituksena on selkeyttää ja nopeuttaa aineiden hyväksymismenettelyä sekä muutosten tekemistä säädösten liitteisiin. Lisäaineille ja aromeille on ollut yhteisösäädökset jo 20 vuotta. Entsyymejä ja hyväksymismenettelyä koskevat asetukset ovat uusia.

Lisäaineille, entsyymeille ja aromeille määritellään yhtenäinen yhteisön laajuinen arviointi- ja hyväksymismenettely. Se on tehokas, ajallisesti rajattu ja avoin. Hakijan tietosuoja otetaan huomioon prosessin aikana. Asetuksella vahvistetaan hyväksymismenettelyn eri vaiheet, siihen liittyvät määräajat, siihen osallistuvien toimijoiden (hakija, komissio, jäsenvaltiot, elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA) tehtävät ja sovellettavat periaatteet.

Uudessa lisäaineasetuksessa säilyvät ennallaan lisäaineen määritelmä sekä ehdot, milloin lisäaineen käyttö voidaan hyväksyä. Elintarvikelisäaineet ovat aineita, joita ei yleensä kuluteta varsinaisina elintarvikkeina vaan ne lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten, esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyyden takaamiseksi. Lisäaineen käytöstä tulee olla hyötyä kuluttajalle, käytön on oltava turvallista, sille on oltava teknologinen tarve eikä lisäaineen käyttö saa johtaa kuluttajaa harhaan. Muutoksen myötä jäsenvaltioilta poistuu oikeus antaa uusille lisäaineille kahden vuoden poikkeuslupa.

Entsyymiasetuksen soveltamisalaan kuuluvat kaikki elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävät lisäaineelliset ja valmistuksen apuaineena käytettävät entsyymit. Entsyymit, joiden tarkoituksena on vaikuttaa ihmisen ravitsemukselliseen tilaan tai ruoansulatukseen, eivät kuulu soveltamisalaan. Kaikkien entsyymien turvallisuus pitää arvioida ennen hyväksyttyjen entsyymien luettelon antamista. Tästä syystä luettelon valmistumiseen saattaa kulua viitisen vuotta.

Aromi-asetuksessa uutta on mm. termin luontainen aromi- määrittely. Lisäksi on määritelty uusia aromeja ja aromivalmisteita sekä tarkennettu, mitkä aromit on arvioitava. Toimijoiden on komission pyynnöstä ilmoitettava, kuinka paljon aromiaineita on 12 kuukauden jakson aikana lisätty elintarvikkeisiin. Toimijoiden on myös viipymättä ilmoitettava komissiolle uudesta tieteellisestä tai teknisestä tiedosta, joka saattaa vaikuttaa aineen turvallisuusarviointiin. Aromeja käytetään parantamaan tai muuttamaan elintarvikkeiden tuoksua ja/tai makua kuluttajan eduksi.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Liisa Rajakangas, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 050 369 7613