Hyppää sisältöön
Media

Kuntien yhteistyötä ympäristöterveydenhuollossa tiivistetään

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2007 9.49
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toimeenpanosta ympäristöterveydenhuollossa. Kuntien ympäristöterveydenhuolto kootaan 50 - 85 yhteistoiminta-alueeseen.

Kuntien tulee osana kunta- ja palvelurakenneuudistusta antaa valtioneuvostolle 31.8.2007 mennessä selvitys muun muassa siitä, miten ympäristöterveydenhuolto aiotaan järjestää. Valtioneuvostolla on 1.6.2009 jälkeen oikeus tarvittaessa päättää yksittäisen kunnan kuulumisesta yhteistoiminta-alueeseen, jos kunta ei itse tällaista päätöstä ole tehnyt. Valtioneuvoston päätösoikeus edellyttää lainmuutosta. Uusien ympäristöterveydenhuollon yksiköiden tulee olla toiminnassa viimeistään vuoden 2012 loppuun mennessä.

Valtioneuvoston päätös sovittaa yhteen periaatepäätöksen elintarvikevalvonnan kehittämisestä ja alkuvuodesta hyväksytyn kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteet ja aikataulut. Elintarvikevalvonnan kehittämisestä syksyllä 2003 annetun periaatepäätöksen mukaan maahan luodaan kuntien vapaaehtoisin toimin 50 - 85 seudullista valvontayksikköä. Vuoden 2007 alkuun mennessä valvontayksiköiden määrä on vähentynyt 270:stä 205:een. Koska määrä ei ole vähentynyt periaatepäätöksen edellyttämällä tavalla, olisi yksiköiden muodostamisesta tullut periaatepäätöksen mukaan säätää nyt lailla.

Uusia ympäristöterveydenhuollon yksiköitä muodostettaessa otetaan ensisijassa huomioon perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueet. Kansanterveyslain mukaisesti ympäristöterveydenhuolto voidaan myös järjestää erillään muusta terveydenhuollosta. Ympäristöterveydenhuollon yksikön vähimmäiskoko määritellään käytettävän henkilöresurssin mukaan, jonka tulisi olla vähintään 10 - 15 henkilötyövuotta.

Periaatepäätöksessä korostetaan sitä, että koko ympäristöterveydenhuollon tulee olla saman toimintayksikön vastuulla. Ympäristöterveydenhuolto kattaa elintarvikevalvonnan lisäksi eläinlääkintähuoltolain, kemikaalilain, kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain, terveydensuojelulain ja tupakkalain mukaista valvontaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857
eläinlääkintötarkastaja Joanna Kurki, p. (09) 160 52435