Hyppää sisältöön
Media

Laatuketjuhankkeiden avustusten haku alkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2008 13.58
Tiedote -

Elintarvikkeiden laatujärjestelmien kehittämiseen (laatuketjuhankkeisiin) on jälleen mahdollista hakea hankeavustusta maa- ja metsätalousministeriöltä. Vuoden 2009 avustusten hakuaika alkaa tänään 28.10.2008 ja päättyy 1.12.2008. Tällä avustuksella tuetaan ministeriön koordinoiman elintarviketalouden laatustrategian toteuttamista. Avustusta voidaan myöntää rekisteröidyille yhdistyksille ja järjestöille sekä yrityksille, tutkimuslaitoksille, valtion viranomaisille ja muille julkisyhteisöille.

Vuonna 2009 rahoitetaan hankkeita erityisesti seuraavilta painoalueilta:

1. Elintarviketalouden kilpailukykyä parantavat hankkeet.
Laatustrategian tavoitteena on koko elintarvikealan menestyminen, joten myös hankkeissa kilpailukykyä tulisi kansainvälistyneessä toimintaympäristössä tarkastella kokonaisten tarjontaketjujen näkökulmasta. Esimerkiksi kilpailukyvyn nykytason mittaaminen elintarvikeketjussa tai sähköisten järjestelmien hyödyntäminen olisivat tällaisia.

2. Elintarvikeketjun yhteiskuntavastuullisuutta vahvistavat hankkeet.
Nyt painotetaan erityisesti hankkeita, jotka keskittyvät ympäristövastuuseen, jäljitettävyysjärjestelmien kehittämiseen, eettisten toimintaperiaatteiden noudattamiseen ja paikallisten tuotteiden saatavuuteen eri jakelukanavissa.

3. Viestintä- ja kehityshankkeet, jotka vahvistavat kuluttajan luottamusta kotimaisen elintarviketalouden tuotteisiin ja palveluihin tai edistävät ruokakulttuuria.

Laatuhankeavustukseen sovelletaan 22.10.2008 voimaan tullutta kansallista säädöstä eli valtioneuvoston asetusta elintarviketalouden laatujärjestelmien kehittämisen avustamisesta (638/2008). Asetuksen antamisen päätarkoitus on ollut se, että aiemmin ministeriön ohjeisiin perustuneet avustuksen haku-, myöntö- ja maksatusmenettelyt nostetaan nyt säädöstasolle.

Ministeriö on rahoittanut Laatuketjun hanketoimintaa kymmenen vuoden ajan. Hankkeille on ollut jaossa avustusta noin miljoona euroa vuodessa. Vuosittain avustusta on saanut parikymmentä hanketta.

Ohjeet avustuksen hakijalle ja hakemuslomake ovat saatavilla Laatuketjun internetsivuilta osoitteessa http://www.laatuketju.fi/laatuketju/www/fi/hankkeet/ohjeet_hakijalle.php

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Laatuketjun hankevastaava, ylitarkastaja Seija Ahonen, puh. (09) 160 53347, etunimi.sukunimi@mmm.fi;
Laatuketjun koordinaattori, ylitarkastaja Tiina Soisalo, puh. 040 832 9877, etunimi.sukunimi@mmm.fi