Hyppää sisältöön
Media

Tilatukijärjestelmän täytäntöönpanolaki muuttuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2008 13.53
Tiedote -

Tilatuen vaatimuksena ollut kymmenen kuukauden hallinta-aika korvataan yhden päivän hallinta-ajalla. Hallintapäivä tulee olemaan tukihakemusten viimeinen muutospäivä, joka on tänä vuonna 16.6. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki tilatukijärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta perjantaina 25.4. Laki astuu voimaan 30.4.2008.

Viljelijöiden on pellon hallinnansiirtojen yhteydessä huomioitava vastuut täydentävien ehtojen noudattamisesta. Vastuusta on hallinnansiirtojen yhteydessä tarkoituksenmukaista sopia yksityisoikeudellisella sopimuksella. Muussa tapauksessa tukihakemuksen jättänyt viljelijä vastaa mahdollisista täydentävien ehtojen laiminlyönneistä koko kalenterivuoden ajalta.

Lisäksi neuvoston tilatukiasetuksen 60 artiklan mukaiset oikeudet eli niin sanotut tarralaput poistuvat. Tilatuen saaminen marjojen ja vihannesten viljelyalalta on aikaisemmin edellyttänyt, että viljelijällä on ollut tilatukiasetuksen 60 artiklan mukaisia tukioikeuksia. Jatkossa marjojen ja vihannesten viljelyalalle voi saada tilatuen kaikilla tukioikeuksilla. Lakiin ehdotetaan myös lisättäväksi säännös siitä, ettei täydentävien ehtojen laiminlyönnistä johtuvia suoran tuen vähennyksiä panna toimeen, jos laiminlyönti on vähäinen. Tämä muutos otetaan käyttöön vuoden 2009 alusta.

Tilaneuvontajärjestelmän toimeenpano siirtyy samalla lainmuutoksella Maaseutuviraston hoidettavaksi.

Suurin osa nyt kansalliseen lakiin tehtävistä muutoksista johtuu Euroopan unionin neuvoston tilatukiasetuksen muuttamisesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Outi kostama, puh. (09) 160 54277
maatalousylitarkastaja Marjatta Jokela, puh. (09) 160 52314, 0400 933 671