Hyppää sisältöön
Media

Luonnonvarakeskusta koskeva lakiesitys eduskuntaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2014 13.11
Tiedote -

Hallituksen esitys Luonnonvarakeskusta koskevaksi laiksi annettiin tänään eduskunnalle. Luonnonvarakeskus perustetaan yhdistämällä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Metsäntutkimuslaitos (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) tilastotehtävät vuoden 2015 alusta lukien.

Esityksen mukaan Luonnonvarakeskuksen toimialana olisi uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvan kilpailukykyisen elinkeinotoiminnan sekä hyvinvoinnin ja maaseudun elinvoimaisuuden edistäminen. Luonnonvarakeskuksen laissa säädettyinä tehtävinä olisi harjoittaa tieteellistä tutkimustoimintaa, tiedon ja teknologian siirtoa sekä tarjota asiantuntijapalveluita yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi. Lisäksi Luonnonvarakeskus tuottaisi ruokaan ja uusiutuviin luonnonvaroihin liittyviä tilastoja sekä hoitaisi viljeltävien kasvien, tuotantoeläinten ja metsäpuiden perinnöllisen monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvät tehtävät.

Luonnonvarakeskuksesta (Luke) tulee Suomen toiseksi suurin valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 1 700 henkilöä. Luonnonvarakeskuksen muodostamisen tavoitteena on vahvistaa ruokaan ja uusiutuviin luonnonvaroihin liittyvää tutkimusta ja asiantuntemusta, joita tarvitaan tulevaisuuden biotalouden ja siihen perustuvan hyvinvoinnin rakentamiseen.

Lisätietoja maa-ja metsätalousministeriöstä:
tutkimusjohtaja Mikko Peltonen, p. 0295 16 2296
lainsäädäntöneuvos Susanna Paakkola, p. 0295 16 2448