Hyppää sisältöön
Media

Korkeaoja vaatii EU:lta joustavampaa susipolitiikkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2007 14.03
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja vaatii EU:n ympäristökomissaari Stav-ros Dimakselle lähettämässään kirjeessä Suomelle joustavampaa luokitusta EU:n luontodirektiivissä. Korkeaojan mukaan suurpedot tulee Suomen osalta siirtää mahdollisimman pikaisesti luontodirektiivin liitteestä IV direktiivin liitteeseen V.

Voimassa oleva luontodirektiivi mahdollistaa muutoksen, mutta muutos on komission aloitevallassa. Muutos ei poistaisi kansallista vastuuta suurpetokantojen suojelusta ja hoitamisesta, mutta jättäisi keinojen valinnan avoimeksi.

Suomen luokitus luontodirektiivissä perustuu 1990-luvun alun tilanteeseen, jolloin Suomessa oli alle 100 sutta. Nyt susia on noin 250 yksilöä. Susikanta on levittäytynyt uusille alueille, ja kannan kasvu on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut Suomessa erittäin voimakasta verrattuna muihin EU:n jäsenmaihin, joissa oli susikanta 1990-luvulla. Tästä huolimatta Suomi on ainoa maa, joka on joutunut EY:n tuomioistuimeen suden suojelusta.

Susikannan voimakas kasvu ja levittäytyminen uusille alueille ovat aiheuttaneet Suomessa merkittäviä sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia paikallistasolla. Korkeaoja kirjoittaa suden suojelun aiheuttaman ristiriidan olevan syvempi kuin koskaan aiemmin. Tavoitteena on palauttaa paikallisten ihmisten luottamus hallinnon kykyyn suojella ja hoitaa suurpetokantoja ja saavuttaa kansalaisten hyväksyntä yhteisön harjoittamalle luonnonsuojelupolitiikalle.

Korkeaojan mukaan nykyinen tilanne on johtanut pitkiin ja monimutkaisiin lupapäätösprosesseihin. Keskustelua käydään siitä, täyttääkö jokin yksittäinen lupa direktiivin velvoitteet. Toissijaiseksi on jäänyt keskustelu direktiivin keskeisestä tavoitteesta eli susikannan tilasta ja sen kehittymisestä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Jouni Lind, puh. (09) 160 53323, 050 521 3305

Juha Korkeaoja