Hyppää sisältöön
Media

Pohjoisimmassa Suomessa hirvenmetsästys alkaa jo syyskuun alussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2010 10.49
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt metsästysasetuksen muutoksen, jolla pohjoisimman Suomen hirvenmetsästys aikaistuu. Enontekiöllä, Inarissa, Muoniolla ja Utsjoella hirvenmetsästysaika on kokeiluluonteisesti 1.–20.9. ja 11.10.–30.11. Muualla maassa hirvenmetsästysaika säilyy ennallaan. Myös Ruotsissa ja Norjassa kaikkein pohjoisimmilla alueilla hirvenpyynti alkaa syyskuun ensimmäisinä päivinä. Tähän asti hirvenmetsästys on voinut alkaa koko maassa syyskuun viimeisenä lauantaina ja jatkua vuoden loppuun asti. Käytännössä Etelä-Suomessa monet seurat aloittavat jahdin vasta lokakuun puolivälissä, kun ilmat ovat viilenneet ja lehdet pudonneet puista. Kaikkein pohjoisimmassa Suomessa asetuksen sallima hirvenpyyntiaika on kuitenkin ollut tarpeettoman myöhäinen erityisesti niinä vuosina, kun talvi tulee aikaisin. Hirvenpyynti saattaa lisäksi häiritä samalla alueella tehtäviä poroerotuksia. jotka käynnistyvät lokakuussa.

Neljän pohjoisimman kunnan pinta-ala on kymmenesosa Suomesta. Hirvikanta on kuitenkin harva erityisesti tunturialueella. Viime vuonna neljän pohjoisimman kunnan alueelta kaadettiin 400 hirveä ja Lapin riistanhoitopiirin alueelta kaadettiin yhteensä 11 400 hirveä. Koko maan hirvisaalis oli 62 000 hirveä. Tiheimmillään hirvikanta on Oulun riistanhoitopiirin alueella sekä Lapin eteläosissa.

Hirven kiima ajoittuu pääasiassa 21.9.–10.10. väliselle ajalle, jolloin hirvi on rauhoitettu pohjoisimmassa Suomessa. Aikaistetun hirvenpyynnin mahdollisia vaikutuksia hirvikantaan seurataan kokeilualueella tunnistemerkin avulla, joka kiinnitetään pyydetyn hirven korvaan kaadon yhteydessä. Metsästäjän pitää toimittaa hirven pää tunnistemerkkeineen alueen riistanhoitoyhdistykselle seitsemän päivän kuluessa. Riistanhoitoyhdistys irrottaa tunnistemerkin sekä yhden hampaan kustakin hirvestä ja toimittaa ne riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselle analysoitaviksi. Kokeilualueella kaadetusta hirvestä tallennetaan kaatopaikka ja -aika, paino, sukupuoli sekä mahdollisten sarvipiikkien lukumäärä.

Kokeilualueelta kertyvien kokemusten ja seurantatiedon perusteella hirvenpyynnin ajankohtaa on tarkoitus arvioida lähivuosina laadittavan hirvitalousstrategian yhteydessä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylijohtaja Pentti Lähteenoja, puh. 040 717 1698

Sirkka-Liisa Anttila