Hyppää sisältöön
Media

Rehujen salmonellanäytteiden tutkimiseen tulossa muutos

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.4.2014 10.47
Tiedote -

Hallitus esittää eduskunnalle rehulakiin muutosta, joka määräisi lakisääteiset salmonellan omavalvontanäytteet tehtäväksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksymissä laboratorioissa, kansallisessa vertailulaboratoriossa tai ulkomaisissa, Eviran nimeämissä laboratorioissa.

Esityksen tavoite on uudistaa rehulaki vastaamaan EU:n sisämarkkinakaupan säädöksiä. Tämä tapahtuu poistamalla toimijan ilmoitusvelvollisuutta ja viranomaisen näytteenottoa koskeva säännös ja mahdollistamalla lakisääteisten salmonellaomavalvontanäytteiden määritys myös ulkomaisissa laboratorioissa.

– Näytteiden määritystä koskevien, tarkempien säännösten antaminen on tarkoituksenmukaista, koska rehualalla omavalvonnan näytteenotto lisääntyy valvontavastuun siirryttyä enenevissä määrin toimijoille[a2] itselleen, toteaa neuvotteleva virkamies Marita Aalto maa- ja metsätalousministeriöstä.

Myös toimijoiden tiedonantovelvollisuuksia täsmennetään velvoittamalla rehua käyttävä toimija ilmoittamaan rehun valmistajalle eläinten pitopaikan virallisesta salmonellatartuntaepäilystä tai todetusta salmonellatartunnasta.

Lakiehdotuksen mukaan sellaisille tuotantoeläinten ruokintakokeille, joissa käytetään lisäaineena ainetta, jota EU:ssa ei ole hyväksytty kyseiseen tarkoitukseen, tulee hakea lupa Evirasta. Lupahakemuksia odotetaan tulevan vuosittain vain muutamia, sillä Suomessa tehdään vähän tällaisia lisäainehakemuksissa vaadittavia ruokintakokeita.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Laboratorioiden hyväksymiselle on annettu puolitoista vuotta siirtymäaikaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Marita Aalto, p. 0295 162 445
erityisasiantuntija Eeva Saarisalo, p. 0295 162 366 (tuotantoeläinten ruokintakokeet)
etunimi.sukunimi@mmm.fi