Hyppää sisältöön
Media

Sokerialan monipuolistamistukea maatilainvestointeihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2009 12.01
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen sokerialan väliaikaisen monipuolistamistuen kohdentamisesta maatalouden investointeihin. Monipuolistamistukea on tähän mennessä kohdennettu maataloustuotannon ulkopuoliseen yritystoimintaan sekä uusien yritysten perustamiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Myös yritystukea voi edelleen hakea.

Monipuolistamistuki on Suomen sokerialan monipuolistamisohjelman mukainen. Ohjelma koskee alueita, joilla sokerialan väliaikainen rakenneuudistusjärjestelmä vaikuttaa sokerijuurikkaan viljelyyn. Tuen kohderyhmänä ovat ne sokerijuurikkaan viljelijät, joilla on ollut sokerijuurikkaan perustoimitusoikeus Sucros Oy:n kanssa sokerialan markkinointivuonna 2006/2007 ja/tai 2007/2008. Monipuolistamistuki rahoitetaan kokonaan Euroopan yhteisön varoista, ja sitä on käytettävissä yhteensä noin 6,73 miljoonaa euroa.

Tukikohteita ovat maataloustuotteiden tuotevarastojen rakentaminen, tiettyjen sokerijuurikkaan sadonkorjuussa tarvittavien koneiden hankinta, tiettyjen erikoiskasvien viljelyssä tarvittavien koneiden hankinta, maatilojen lämpökeskusten rakentaminen sekä sokerijuurikkaan viljelyyn käytettyä peltoalaa vastaavan peltopinta-alan salaojittaminen. Tukea myönnetään avustuksena enintään 35 % hyväksyttävistä kustannuksista.

Maatilainvestointien haku avataan 18.11.2009 ja hakuaika päättyy 15.3.2010. Hakemukset käsitellään keskitetysti Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinokeskuksessa.

Koska varoja monipuolistamistukeen on käytettävissä rajallisesti, voidaan tuen myöntämisessä tarvittaessa soveltaa valintamenettelyä. Tukikohteet on asetettu etusijajärjestykseen. Samaa tukikohdetta koskevien hakemusten kesken tuki myönnetään ensin hakijoille, joiden sokerijuurikkaan perustoimitusoikeus on vähentynyt suhteellisesti eniten. Jos perustoimitusoikeus on muuttunut yhtä paljon, tukea myönnetään näille hakijoille heidän hakemustensa saapumisjärjestyksessä. Lisätietoja tuen hakemisesta ja tukikohteiden etusijajärjestyksestä Maaseutuviraston sivuilta: www.mavi.fi.

Lisätietoa
maa- ja metsätalousministeriöstä:
hallitussihteeri Mika Saari, p. (09)160 52242, 040 180 6544, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Maaseutuvirastosta:
maatalousylitarkastaja Kari Ojala, p. 020 772 5689, etunimi.sukunimi@mavi.fi