Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja elintarviketalouden kilpailukykyä lisättävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2007 7.11
Tiedote -

Maatalouspolitiikan vaihtoehtoja pohtineen työryhmän mielestä maa- ja elintarviketalouden kilpailukykyä pitää lisätä. Työryhmä esittää tähän konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja yleisempiä suuntaviivoja. Työryhmä luovutti esityksensä maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle tänään 11.1.

Maa- ja elintarviketalouden kilpailukyky edellyttää työryhmän mukaan nopeaa rakennekehitystä ja yrityskoon kasvua. Laajentavien tilojen kasvua ja kasvun hallintaa on tuettava. Investointien tukemisen lisäksi pitää parantaa pellonkäytön tehokkuutta mm. vuokraussäännöstöä kehittämällä ja tilusjärjestelyillä. Myös maatilayritysten johtamisosaamista tulee kehittää. Työryhmä ei asettaisi hallinnollisia esteitä tilakoon kasvulle ja sallisi maataloustuotannon, kuten maidontuotannon luontaisen keskittymisen Suomessa.

Työryhmä näkee korkeatasoisen biotekniikan välttämättömänä kilpailukyvyn kehittämiselle elintarvikeketjussa ja bioenergian tuotannossa. Biotekniikan hyödyntämiselle elintarviketuotannossa ja maatalouden jatkojalostuksessa on luotava strategia. Työryhmä edistäisi geeniteknologian käyttöä Suomen oloihin soveltuvien viljelykasvien jalostamisessa.

Työryhmä vahvistaisi kilpailullisuutta koko elintarvikeketjussa. Viljelijöiden mahdollisuuksia yhteistoimintaan markkinoilla tulee lisätä.

Työryhmä haluaa edistää energiaomavaraisuutta maatiloilla. Bioenergian tuotanto maatiloilla tilojen omaan ei-tieliikennetiekäyttöön tulee tehdä verovapaaksi. Uusia innovatiivisia bioenergian pilottikohteita tiloilla tulee käynnistää jo vuoden 2007 aikana.

Sukupolvenvaihdoksilta tulee työryhmän mielestä poistaa perintövero. Vuoden 2007 aikana tulee käynnistää selvitys eri yritysmuotojen vero- ja tukikohtelun yhtäläistämisestä.

Työryhmän mielestä Suomen on tehtävä pitkän aikavälin linjaus EU:n maatalouspolitiikan kehittämiseksi. Tavoitteena on oltava tasatuki kaikille peltohehtaareille koko EU:n alueella.

Työryhmä parantaisi tutkimuksen, tuotekehityksen, neuvonnan ja opetuksen yhteistyötä sekä perustaisi sektoritutkimuslaitosten ja yliopistojen monitieteisiä keskittymiä.

Työryhmän puheenjohtajana on toiminut valtiosihteeri Raimo Sailas valtiovarainministeriöstä. Jäseninä ovat olleet toimitusjohtaja Kalevi Hemilä Keskinäinen vakuutusyhtiö Eterasta, hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin Kone OYJ:stä, maanviljelysneuvos Jouko Kallio Nivalasta, professori Jukka Kola Helsingin yliopistosta, maanviljelijä Mariana v. Limburg-Stirum Perniöstä, tutkimus- ja kehitysjohtaja Tiina Mattila-Sandholm Valio Oy:stä sekä kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen maa- ja metsätalousministeriöstä. Sihteereinä ovat toimineet EU-erityisasiantuntija Jukka Peltola valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristöstä ja erikoistutkija Pasi Rikkonen maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen, p. (09) 1605 3303, 040 751 8406
Erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 533 02, 050 521 3305