Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi täydennetyn maaseutuohjelman

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2007 11.27
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään täydennetyn esityksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaksi 2007-2013. Aiemman ohjelmaesityksen valtioneuvosto hyväksyi 3.8.2006, minkä jälkeen esitys toimitettiin Euroopan komissiolle. Suomi on käynyt komission kanssa useita kahdenvälisiä neuvotteluja, joiden perusteella ohjelmaan on tehty tarkennuksia ja täydennyksiä. Keskeisimmät muutokset koskevat maatalouden ympäristötukia.

Maatalouden ympäristötuista poistettiin kalkitus, kasvitautien torjuntatarpeen vähentäminen, perunan solunesteen käytön tehostaminen sekä ravinnehuuhtoumariskien vähentäminen puutarhatiloilla. A- ja B-tukialueilla ympäristötuen perustoimenpiteisiin sitoutuvalle viljelijälle lisättiin velvoite valita vähintään yksi lisätoimenpide. Tavanomaisten peltoviljelykasvien viljelyalalla A- ja B-tukialueilla voi yhä valita enimmillään neljä lisätoimenpidettä. Puutarhakasvien viljelyalalla ei lisätoimenpiteiden valintaa edellytetä, mutta viljelijä voi halutessaan valita enintään kaksi lisätoimenpidettä. Kotieläintilan määritelmää tarkennettiin: viljelijän maatilalla on oltava tuotantoeläimiä vähintään 0,4 eläinyksikköä tukikelpoista peltohehtaaria kohden tai vähintään 25 eläinyksikköä, jotta maatila katsotaan kotieläintilaksi. Tukitasoja tarkennettiin sekä ympäristötuen että eläinten hyvinvointituen osalta. Esimerkiksi erityistukisopimuksista säätösalaojituksen tukitasoja alennettiin tukitasolaskelmista poistettujen kiinteiden kustannusten vuoksi.

Ohjelman toimintalinjojen 1, 3 ja 4 toimenpiteitä tarkennettiin ja niiden esitystapaa täsmennettiin.

Ohjelmakaudella 2007-2013 Manner-Suomessa käyttöön otettaviin toimenpiteisiin kohdennettavan alustavan rahoituksen määrä on 6 626 milj. euroa. Ohjelman ja sen toimintalinjojen julkinen rahoitus ei muuttunut valtioneuvoston elokuussa 2006 hyväksymästä esityksestä. Yksityisen rahoituksen määrän arvioidaan kuitenkin kasvavan 235 milj. eurolla toimintalinjan 3 sisällä tehdyistä muutoksista johtuen. Yksityisen rahoituksen määräksi arvioidaan siten 782 milj. euroa ja ohjelman kokonaiskustannuksiksi 7 408 milj. euroa.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään myös asetuksen luonnonhaittakorvauksista ja maatalouden ympäristötuista vuosina 2007-2013. Nyt hyväksytyn asetuksen tukijärjestelmät sisältyvät Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007–2013.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma toimitetaan valtioneuvoston hyväksynnän jälkeen komission hyväksyttäväksi. Mikäli komissiokäsittelystä aiheutuu tarvetta muihin kuin teknisluonteisiin muutoksiin, ohjelma tuodaan uudelleen valtioneuvoston käsiteltäväksi

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylitarkastaja Tiina Malm, p. (09) 160 54220, 040 733 6223