Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä ehdottaa lisäpanostusta eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.5.2007 8.00
Tiedote -

Eläinlääkintähuollon uudistamista pohtinut työryhmä tehostaisi eläinlääkäripäivystystä ja lisäisi valtion rahoitusta eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaan. Eläinlääkintähuollolla tarkoitetaan eläinlääkäripalveluja sekä eläinten terveyden, eläinten hyvinvoinnin ja elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaa paikallisella tasolla. Työryhmä luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle 29.5.

Työryhmä ehdottaa muun muassa seuraavia uudistuksia eläinlääkintähuoltoon:
1) Kunnan järjestämät perustason eläinlääkäripalvelut ovat samantasoisia kaikille kotieläimille.
2) Elintarviketuotantoeläinten terveydenhuolto kuuluu perustason eläinlääkäripalveluihin. Kunnan velvollisuus järjestää terveydenhuoltoon kuuluvia eläinlääkäripalveluja rajataan kuitenkin vain valtakunnallisiin terveydenhuolto-ohjelmiin, joita tällä hetkellä on nautojen ja sikojen terveydenhuoltoa varten.
3) Kuntien eläinlääkäripäivystys ja siihen kuuluva päivystyspiirien määrittely järjestetään kuntien yhteistyönä maakunnan kokoisella päivystysalueella. Päivystysalueella yhteydenotot keskitetään yhteen paikkaan, ja lemmikki- ja tuotantoeläimiä varten on erilliset päivystysjärjestelmät.
4) Kunta järjestää perustason eläinlääkäripalvelun lisäksi mahdollisuuden toimittaa lemmikkieläimet ja hevoset eläinlääkärin lähetteellä jatkohoitoon, jos niille tarvitaan kiireellistä erikoishoitoa. Kunta järjestää mahdollisuuden jatkohoitoon yleensä tekemällä potilaiden hoitoon pääsystä sopimuksen erikoishoitoa antavan klinikan kanssa.
5) Valtio korvaa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan palkkaus- ja muut välittömät kustannukset kunnille vuodesta 2009 alkaen. Tätä varten tarvitaan 4,8 miljoonan euron lisäys valtion talousarvion eläinlääkintähuollon määrärahaan.
6) Lakiin ei enää sisällytetä säännöstä kuntien mahdollisuudesta tukea eläintuotantoa maksamalla osa eläinlääkäripalvelujen maksuista. Syynä ovat EU:n valtiontukea koskevat säännökset. Eläinlääkäripalvelujen kustannukset voitaisiin jatkossa ottaa tarkasteluun maataloustukien yhteydessä.

Elintarvikevalvonnan kehittämisestä annettiin vuosina 2003 ja 2007 valtioneuvoston periaatepäätökset. Työryhmän työ on osa niiden täytäntöönpanoa. Kuntia ohjataan järjestämään ympäristöterveydenhuolto yhteistoiminta-alueilla, joita koko maassa on tarkoitus olla 50 - 85. Kuntien tulee tehdä päätökset yhteistoiminta-alueista viimeistään 1.6.2009.

Työryhmässä olivat maa- ja metsätalousministeriön lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, lääninhallitukset, Suomen Kuntaliitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, MTK ja SLC.

Suomen Kuntaliitto katsoo raporttiin jättämässään eriävässä mielipiteessä, että kunnan perustason eläinlääkäripalvelut tulisi järjestää ensisijaisesti hyötyeläimiä varten. Se vastustaa jatkohoitopalveluiden takaamisen antamista kuntien tehtäväksi sekä vaatii valtion korvauksen perusteiden määrittelyä siten, että kuntien todelliset kustannukset korvataan täysimääräisinä. Maa- ja metsätalousministeriö pyytää työryhmän raportista lausunnot ja jatkaa niiden pohjalta eläinlääkintähuoltolain valmistelua.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
työryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380
työryhmän varapuheenjohtaja, hallitusneuvos Maija Salo, p. (09) 160 53399