Hyppää sisältöön
Media

Uusi tukijärjestelmä monivaikutteisen kosteikon perustamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2008 11.52
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen ei-tuotannollisten investointien tuesta vuosina 2008 - 2013. Tuen tavoitteena on edistää monivaikutteisten kosteikkojen perustamista ja arvokkaiden perinnebiotooppien kunnostamista. Tuki sisältyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007 - 2013.

Kosteikon perustamiseen voidaan myöntää tukea vain sellaisiin kohteisiin, joilla peltoja on yli 20 prosenttia kyseisen vesistön tai valtaojan yläpuolisesta valuma-alueesta. Kosteikon pinta-alan on oltava vähintään 0,5 - 1,0 prosenttia yläpuolisen valuma-alueen pinta-alasta. Kosteikkojen perustamista tuetaan Suomenlahteen, Saaristomereen tai Selkämereen laskevan jokivesistön valuma-alueella tai sellaisten järvien valuma-alueella, jossa kosteikon perustamisella voidaan merkittävästi pienentää maatalouden aiheuttamaa vesistökuormitusta, lisätä maatalousalueiden luonnon monimuotoisuutta ja edistää riista-, kala- tai raputaloutta. Muilla alueilla kosteikkojen perustamista voidaan tukea, jos kohde kuuluu alueellisen ympäristökeskuksen laatimaan tai hyväksymään suojavyöhykkeiden, luonnon monimuotoisuuden tai kosteikkojen yleissuunnitelmaan. Kosteikot on perustettava ensisijaisesti patoamalla.

Arvokkaiden perinnebiotooppien kunnostamiseksi tuettavia toimenpiteitä ovat muun muassa alueen aitaaminen sekä pensaikon ja puuston alkuraivaus ja raivausjätteen poistaminen. Toimenpiteisiin voidaan sisällyttää myös toteuttamisalueella olevien rakennelmien ja perinteisten latojen säilyttäminen ja kunnostaminen. Arvokkaalla perinnebiotoopilla tarkoitetaan esimerkiksi ketoa tai niittyä, jonka ympäristöhallinto on määritellyt valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai paikallisesti arvokkaaksi perinnebiotoopiksi.

Tukea haetaan TE-keskuksista ja hakijoina voivat olla viljelijät tai Leader-toimintaryhmien alueilla olevat rekisteröidyt yhdistykset. Kohteen on oltava tuen hakijan hallinnassa koko investointihankkeen toteuttamisen ajan sekä sen jälkeen alueelle tehtävän ympäristötuen erityistukisopimuksen ajan. Hakijan on laadittava kosteikon perustamisesta ja arvokkaan perinnebiotoopin kunnostamisesta asianmukainen suunnitelma. Käytännön ohjeet hakemisesta antaa Maaseutuvirasto.

Ei-tuotannollisten investointien tukea maksetaan tulonmenetysten ja hyväksyttyjen toteutuneiden kustannusten mukaan kosteikon perustamisesta enintään 4000 euroa hehtaarilta ja arvokkaiden perinnebiotooppien alkuraivauksesta ja aitaamisesta enintään 675 euroa hehtaarilta.

Vuonna 2008 ei-tuotannollisten investointien tuen kustannusten arvioidaan olevan 1,5 miljoona euroa. Koko ohjelmakaudella 2007 - 2013 tukeen arvioidaan käytettävän kaikkiaan 14,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Sini Wallenius, puh. (09) 160 54234
ylitarkastaja Antero Nikander, puh. (09)160 52926