Hyppää sisältöön
Media

Viljelijät tyytyväisiä TE -keskusten maataloustukivalvojien ammattitaitoon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2007 6.19
Tiedote -

Viljelijöiden antamat arvosanat maataloustukien valvontakäynnistä ovat edelleen nousseet. TE -keskusten tarkastajien tekemistä valvontakäynneistä annetaan nyt arvosanaksi kokonaisuudessaan 8,5, kun vuonna 2004 vastaava arvosana oli 8,43 ja vuonna 2002 se oli 8,32. Tämä ilmenee maa- ja metsätalousministeriön teettämästä kyselystä, jolla selvitettiin viljelijöiden mielipiteitä tukivalvonnoista.

Maataloustukijärjestelmät sen sijaan koetaan edelleenkin vaikeina. Vaikeimpina viljelijät pitivät EU:n kokonaan rahoittamien suorien tukien täydentäviä ehtoja (65 % vastaajista) sekä ympäristötukea (60 % vastaajista). Täydentävät ehdot ovat myös ohjelmakauden 2007-2013 ympäristötukien ja luonnonhaittakorvausten saamisen edellytyksenä.

Tukihakemuksen täytti itse 36 prosenttia vastaajista. Noin neljännes vastaajista ilmoitti käyttävänsä ulkopuolista apua tukihakemusten tekemisessä toisinaan ja runsas kolmannes säännöllisesti. Useimmiten käytetty ulkopuolinen apu oli neuvontajärjestön neuvoja, yksityinen tukihakuavustaja sekä tuottajajärjestön EU-avustaja. Tärkeimmät tukivalvonnan tiedonlähteet olivat ammattilehdet, tukihakemusten täyttöohjeet, hakuoppaat sekä koulutustilaisuudet.

Enemmistö vastaajista koki, ettei valvonnalla ollut vaikutusta maksettavien tukien suuruuteen (67 %). Vajaa neljännes katsoi, että valvonta alensi vain vähän maksettavia tukia. Vastaajista 3 prosenttia koki, että valvonta alensi tukia merkittävästi. Valvonnassa havaittujen puutteiden osalta viljelijät kokivat kuitenkin saaneensa paremmat perustelut tukien leikkaamiselle kuin vuoden 2004 tutkimuksessa. Vuoden 2006 tutkimuksessa myös valvonnan seuraamukset koettiin oikeudenmukaisemmiksi kuin vuonna 2004.

Vastaajien enemmistö (84 %) oli ainakin osittain sitä mieltä, että maataloustukien valvonta on Suomessa tarkempaa kuin muissa EU-maissa. Tukijärjestelmän säädöksiä pidettiin liian yksityiskohtaisina ja etääntyneinä maatalouden todellisuudesta. Enemmistö pelkää edelleen rikkovansa tukisäädöksiä vahingossa. Tarkastajien toimintaa pidettiin kuitenkin asiallisena sekä valvontalainsäädännön ja maatalouden asiantuntemusta hyvänä. Kaikkien valvontatilanteeseen liittyvien osioiden arvosanat ovat nousseet vuodesta 2004.

Tiedot perustuvat Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n maa- ja metsätalousministeriön kanssa yhteistyössä tekemän kyselytutkimuksen tuloksiin. Kyselyllä selvitettiin viljelijöiden kokemuksia maataloustukien hakuprosesseista sekä tukien valvonnoista. Tutkimuksessa vertailtiin myös asiakastyytyväisyydessä tapahtuneita muutoksia vuodesta 2004 vuoteen 2006. Kyselyaineisto kerättiin vuonna 2006 tukivalvotuilta tiloilta. Kyselyyn vastasi 1 541 viljelijää ja vastausprosentti oli 53. Ministeriö aikoo hyödyntää tutkimustuloksia tilavalvontojen, tarkastajien toiminnan sekä tukihakujärjestelmän kehittämisessä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Tiina Kaunisto, p. (09) 160 52757