Hyppää sisältöön
Media

Ympäristötuen lisätukea koskeva esitys peruutetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2008 12.25
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään, että Euroopan komissiolle tehty maatalouden ympäristötuen kansallista lisätukea koskeva esitys peruutetaan. Lisätuen käyttöönottoa komission edellyttämässä muodossa ei pidetty toteuttamiskelpoisena. Tukijärjestelmä olisi monimutkaistunut ja maksettavissa oleviin tukitasoihin olisi liittynyt epävarmuutta. Näiden syiden vuoksi myös valtion ja maataloustuottajien (MTK ja SLC) maa- ja puutarhatalouden kansallisen tuen neuvottelijat päätyivät 4.9.2008 ehdottamaan lisätukea koskevan esityksen peruuttamista.

Lisätukea varten maa- ja puutarhatalouden kansallisesta tuesta vuodelle 2008 ympäristötukeen siirretyt varat (14,6 milj. euroa) on tarkoitus siirtää maatilatalouden kehittämisrahastoon (MAKERA). Varat käytetään ensisijaisesti Etelä-Suomen kasvintuotannon kilpailukykyä parantaviin ja ympäristönsuojelua tehostaviin investointeihin. Näitä kohteita ovat esimerkiksi salaojitus, kuivurit ja tuotevarastot. Vuodesta 2009 lähtien lisätukeen varattujen varojen käytöstä päätetään erikseen.

Maatalouden ympäristötukijärjestelmän 2007–2013 tukitasot laskettiin käyttäen vuoden 2005 kustannuksia ja tulonmenetyksiä. Tuotantopanosten ja maataloustuotteiden hinnat ovat viime aikoina nousseet, joten Suomi esitti alkuvuodesta 2008 komissiolle korotuksia ympäristötuen tasoon. Peltokasvien perustoimenpiteiden hehtaaritukeen esitettiin kymmenen euron korotusta tukialueilla A ja B ja viiden euron korotusta C-tukialueilla sekä luonnonmukaisen tuotannon tukeen 20 euron korotusta Manner-Suomen alueelle.

Komissio ei hyväksynyt korotuksia Suomen esittämässä muodossa. Komission mukaan tukitasojen tarkistukset olisivat mahdollisia, jos hintoina käytettäisiin kahden edellisen vuoden keskihintoja ja tarkistukset tehtäisiin kahden vuoden välein. Tarkistuksen yhteydessä tukitaso voisi säilyä ennallaan, nousta tai laskea. Muuttuvat tukitasot olisivat tulleet voimaan kaikissa uusissa sitoumuksissa ja luomusopimuksissa sekä viljelijän suostumuksella vanhoissa sitoumuksissa.

Korotuksen käyttöönotto olisi merkinnyt kahden rinnakkaisen ympäristötukijärjestelmän hallinnointia. Uusissa sitoumuksissa ja luomusopimuksissa viljelijöille tämä olisi merkinnyt epävarmuutta ympäristötuen tasosta kahden ensimmäisen vuoden jälkeen. Lisäksi ympäristötuen korotus olisi jäänyt muutosvaiheessa ehdotettua korotusta selvästi pienemmäksi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Esa Hiiva, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225