Hyppää sisältöön
Media

Afrikkalainen sikarutto uhkaa levitä ja vaarantaa myös suomalaisen sikatalouden

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2014 12.07
Tiedote -

Vakava sikojen tauti, afrikkalainen sikarutto, on levinnyt Afrikasta laivojen ruokajätteen mukana Kaukasukselle ja sieltä villisikojen mukana länteen, EU-alueella Liettuaan ja Puolaan asti. Sen seurauksena Venäjä on pysäyttänyt elävien sikojen ja sianlihan tuonnin EU:sta. Kiellon purkamisesta neuvotellaan jatkuvasti. Tällä hetkellä Venäjälle saa viedä käsiteltyjä sikatuotteita, mutta ei eläviä sikoja ja raakaa sianlihaa.

Afrikkalaisen sikaruton Suomeen leviämisen vaara on olemassa. Tautia on ollut Venäjällä vuosina 2009–2012 sikaloissa Leningradin alueella ja Murmanskin radan varressa. Suomessa ja EU:ssa on tehostettu taudin vastustamis- ja seurantatoimia jo silloin. Nyt kun on selvää, että villisiat Venäjällä ovat infektoituneet länsirajalle saakka, varautumista afrikkalaiseen sikaruttoon on meillä tehostettava. Suurin vaara taudin leviämiseen on Baltiassa ja Puolassa, missä villisikojen tiheys on tuhatkertainen Suomeen verrattuna. Suomessa sikaloiden on syytä tarkentaa tautisuojaustaan.

Afrikkalainen sikarutto leviää myös sianlihan ja lihatuotteiden välityksellä. Niiden tuonti Suomeen Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta on kielletty, myös omaan käyttöön. Ruokajätteen syöttö sioille on kielletty Suomessa ja koko EU:ssa usean helposti leviävän ja vaarallisen eläintaudin vaaran takia.

Villisikojen metsästysmatkoilta ei tuliaisia Suomeen

Metsästäjiltä toivotaan edelleen aktiivisuutta mahdollisesti maahan tulevan afrikkalaisen sikaruton havaitsemisessa ja ennen kaikkea maahan tulon estämisessä. Villisikojen ruokintaan pitää suhtautua erittäin varauksellisesti. Suomessa metsästetyistä villisioista halutaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan näytteitä. Kuolleina löydetyistä villisioista pyydetään ilmoittamaan kunnaneläinlääkärille.

EU:n ulkopuolella villisikametsällä käyvät eivät saa tuoda metsästysmuistoja, kuten villisianosia, Suomeen. Kaikkien Suomen ulkopuolelle suuntautuvien metsästysmatkojen jälkeen vaatteiden ja aseiden desinfektiosta on syytä huolehtia ja pysyä poissa sikalasta kahden vuorokauden ajan matkalta paluun jälkeen. Sama 48 tunnin suositus koskee kaikkien ulkomailla oleskelleiden sikalaan menoa, myös sikalanomistajien ja työntekijöiden.

Sianlihatuotteet ovat Suomelle suurin riski

Koska villisikoja on Suomessa selvästi vähemmän kuin Baltiassa ja Puolassa, meillä on hyvä mahdollisuus säästyä taudilta. Puolassa ja Liettuassa, missä tautia jo on, on asetettu selkeitä rajoituksia jopa metsässä liikkumiselle. Suomessa taudille mahdollisempi saapumisreitti on sianlihatuotteiden mukana. Afrikkalaisen sikaruton tulo hyppäyksittäin uusille alueille on tapahtunut toistaiseksi aina ruuan tai ruokajätteen mukana.

Afrikkalainen sikarutto on sioille vakava tauti. Kuolleisuus vaihtelee 30-100 prosentin välillä. Afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole hoitoa, eikä myöskään rokotetta. Tauti ei tartu ihmisiin.

Afrikkalaisen sikaruton torjumisesta järjestetään viranomaisten seminaari Kouvolassa ensi perjantaina 7.3. Seminaari on avoin myös medialle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
eläinlääkintöylitarkastaja Katri Levonen, p. 0295162385