Hyppää sisältöön
Media

Ensi vuoden investointitukien haku alkaa lokakuun lopulla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2008 7.56
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on, että vuoden 2009 maatalouden investointitukikohteet vahvistettaisiin lokakuun puolivälissä. Investointitukien haku alkaisi lokakuun loppupuolella ja päättyisi ensi vuoden tammikuun alkupuolella.

Maatalouden rakennetukijärjestelmä uudistettiin tämän vuoden alusta. Maatalouden investointitukea ei enää voi hakea jatkuvasti, vaan vuosittain järjestetään hakukierroksia. Tavoitteena on, että tukipäätökset tehtäisiin TE-keskuksissa maaliskuun loppuun mennessä. Tuen saajat voisivat aloittaa rakentamisinvestointien ja muiden hankkeiden toteuttamisen keväällä.

Tuki myönnetään ensisijaisesti tilan pidon aloittamiseen ja 141-sopimuksen mukaisiin investointitukikohteisiin eli erityisesti maito- ja nautasektorin sekä sika- ja siipikarjatalouden investointeihin. Jos määräraha ei riitä kaikkiin tukihakemuksiin, sovelletaan valintamenettelyä. Investointitukihakemuksia verrataan investoinnin kannattavuuden ja tilan tuotanto-olosuhteiden, kuten yrittäjän työympäristön, luonnonvarojen kestävän käytön tai eläinten hyvinvoinnin perusteella.

Maatalouden investointitukea voidaan myöntää maatalousyrittäjälle, joka hakemuksen vireille tullessa on täyttänyt 18 vuotta, mutta on alle 63-vuotias ja täyttää koulutusta ja ammattitaitoa koskevat vaatimukset.

Tuettavalla yritystoiminnalla on oltava edellytykset jatkuvaan kannattavuuteen ja maatalouden harjoittamisella on oltava olennaista merkitystä hakijan toimeentuloon. Tilalta saatavan vuotuisen maatalouden yrittäjätulon on oltava vähintään 17 000 euroa, ja sen on muodostettava vähintään 25 prosenttia hakijan kaikkien yrittäjätulojen, metsätaloustulojen, palkkatulojen ja muiden säännöllisten tulojen yhteismäärästä. Näiden vaatimusten on täytyttävä viimeistään viidentenä kalenterivuonna tuen myöntämisestä.

Myönnettäessä tukea salaojitukseen, maanhankintaan ja eräisiin muihin kohteisiin tarkastellaan maatalouden kassajäämää, jonka on oltava tukea myönnettäessä vähintään 17 000 euroa.

Tuen saajaa kohti voidaan investointitukea myöntää enintään 500 000 euroa kullakin kolmen verovuoden jaksolla. Tietyissä tapauksissa tuen määrä voidaan nostaa 1,5-kertaiseksi tai kaksinkertaistaa.

Hyväksyttävien kustannusten enimmäismäärä määritetään investoinnin kohteeseen sovellettavien yksikkökustannusten avulla. Hakijalta voidaan myös edellyttää selvitystä kustannusten perustumisesta tavanomaiseen hintatasoon.

Rakentamisinvestointiin ei myönnetä tukea, jos hakemuksen perusteella tuen määrä olisi enintään 5 000 euroa. Muissa tukikohteissa vastaava määrä on 2 000 euroa.

Investointitukea ei voida enää myöntää toimenpiteeseen, joka on aloitettu. Hanketta ei saa siis aloittaa ennen kuin tukipäätös on tehty TE-keskuksessa. Rakentamisessa hanke katsotaan aloitetuksi, kun rakennuksen perustustyö on aloitettu valamalla tai muulla vastaavalla kestävällä tavalla. Jos perustustyön toteuttaa urakoitsija, hanke on alkanut, kun lopullinen urakkasopimus tai sopimus työn teettämisestä on allekirjoitettu.

Maatalouden investointituki myönnetään avustuksena, korkotukilainan korkotukena, valtiontakaukseen liittyvänä tukena tai näiden yhdistelmänä.

Vuonna 2008 on järjestetty kaksi investointitukien hakukierrosta. Touko-kesäkuussa oli mahdollisuus hakea tukea salaojitukseen ja eräisiin maanhankintoihin. Tukea on myönnetty 167 salaojahankkeeseen ja noin 10 maanhankintaan. Tämän viikon perjantaina päättyy maatilojen lämpökeskusten sekä eräiden siipikarja- ja turkistalouden rakentamisinvestointien hakuaika.

Nuoren viljelijän aloitustukea koskeva haku alkoi toukokuussa. Uuden järjestelmän mukaisia aloitustukia on myönnetty 57:lle tilanpitoa aloittavalle viljelijälle. Aloitustuessa on jatkuva haku.

Investointitukikohteet vuonna 2009

Kansallisen tuen neuvotteluissa sovittiin valtion ja maataloustuottajajärjestöjen kesken, että investointitukikohteiksi tulisivat oheisessa liitteessä mainitut investoinnit. Siinä on esitetty myös suunnitellut investointitukiprosentit jaoteltuna erikseen korkotukeen ja avustusmuotoiseen tukeen. Asetusehdotus investointituista on tänään lähtenyt lausunnolle.

Lisätietoja:
maatalousneuvos Esko Juvonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3345, 040 733 6218
maatalousylitarkastaja Kari Ojala, Maaseutuvirasto, p. 020 77 25 689, 040 543 0414

Liite verkossa tiedotteen yhteydessä http://www.mmm.fi/fi/index/ministerio/tiedotteet/080918_investointituki.html