Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä selvittää hevosten teurastuksen järjestämistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2007 10.24
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut työryhmän selvittämään eri vaihtoehtoja hevosten teurastamisen järjestämiseksi. Työryhmän on määrä saada esityksensä valmiiksi 30.6.2007 mennessä.

Ongelmana hevossektorilla on sopivien teurastuspaikkojen puute ja toiminnan taloudellisuuden puute, kun hintatason on painanut alas Euroopan markkinoille tuotu halpa hevosenliha. Hevosia onkin loppusijoitettu muun muassa hautaamalla, kun hävitys eläinjätelaitoksessa on ollut kallista.

Työryhmä pyrkii löytämään uusia mahdollisuuksia hevosten teurastamiseen Suomessa Työryhmä ottaa huomioon eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevat vaatimukset, ympäristökysymykset sekä hevosten jäljitettävyydelle hevosrekisterin ylläpidossa asetettavat vaatimukset. Työryhmä selvittää myös hevosten teurastamisesta aiheutuvat kustannukset ja investointitukitarpeet sekä mahdollisen kierrätysmaksun soveltuvuuden järjestelmässä.

Työryhmää vetää apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä. Työryhmän jäseninä toimivat ylitarkastaja Tauno Junttila maa- ja metsätalousministeriöstä, ylitarkastaja Ari Seppänen ympäristöministeriöstä, ylitarkastaja Anne Fagerlund Elintarviketurvallisuusvirastosta, eläinlääkäri Kristiina Ertola Suomen Hippos ry:stä, hevosasiamies Maarit Hollmen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta MTK:sta, toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaa Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:stä, tutkija Helena Jansson MTT:ltä, FT Minna-Liisa Heiskanen Hevostietokeskuksesta ja johtaja Pasi Lähdetie Elintarviketeollisuusliitto ry:stä. Työryhmän sihteerinä on FT Sanna Airaksinen Hevostietokeskuksesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
valtiosihteeri Jouni Lind, p. (09) 160 53323, 050 521 3305
hallitusneuvos Timo Tolvi, p. (09) 160 52445, 040 541 8739