Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä kehittäisi pienten elintarvikeyritysten lainsäädäntöä ja valvontaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2009 10.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä kehittäisi pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten lainsäädäntöä ja valvontaa. Työryhmä luovutti tänään loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Työryhmän raportissa keskeiset elintarvikealan pk-sektoriin vaikuttavat lainsäädännön ja valvonnan kehittämisehdotukset on jaettu kolmeen kokonaisuuteen.

Ensimmäiseen kokonaisuuteen kuuluvat ongelmat liittyvät lainsäädännön vaatimuksiin ja elintarvikevalvontaan. Työryhmän mielestä vaatimuksia ja valvontaa sovellettaessa pitäisi ottaa toiminnan riskit nykyistä paremmin huomioon.

Työryhmä kaipasi selkeää tietoa laitosten uudelleenhyväksymisen vaatimuksista. Myös muista toimintaan liittyvistä vaatimuksista pitäisi työryhmän mukaan saada riittävän aikaisin ymmärrettävää tietoa. Omavalvontaan liittyvissä vaatimuksissa pitäisi ottaa huomioon pk-yritysten koko ja hyvä sisäinen tiedonkulku. Konditoriatuotteiden kuljetuksiin liittyviin lämpötilavaatimuksiin työryhmä kaipasi joustoa.

Toinen esille noussut kehittämiskokonaisuus on asiakasnäkökulman parempi huomioon ottaminen valvonnassa. Yrittäjät ovat kokeneet, että valvontahenkilöstön ammattitaidossa ja ajankäytössä on puutteita. Lisää työtä yrittäjille aiheuttavat eri viranomaisen samaan kohteeseen kohdistamat valvonnat ja päällekkäinen raportointi. Yritysten edustajat haluaisivat saada nykyistä helpommin tietoa muuttuvasta lainsäädännöstä ja neuvontaa lainsäädännön soveltamiseen liittyvissä kysymyksissä. Työryhmän mielestä yhteistyötä yritysten ja viranomaisten välillä tulisi tehostaa.

Kolmas kehitettävä aihekokonaisuus liittyy teurastustoimintaan. Pienteurastamoissa lihantarkastusmaksu nousee yleensä suuremmaksi kuin suurissa teurastamoissa ja tarkastuksen taso saattaa vaihdella. Tähän työryhmä toivoo parannusta.

Työryhmä esittää pienteurastamojen teuraseläinmäärän rajan nostoa ja mahdollisuutta teurastaa eri eläinlajeja samassa teurastamossa. Työryhmän mielestä pitäisi selvittää, millä edellytyksillä lihantarkastukseen liittyviä tehtäviä voisivat hoitaa eläinlääkäreiden lisäksi myös muut asiaan koulutetut henkilöt. Teurastukseen liittyvät sivutuotevaatimukset työryhmä koki hankaliksi pienteurastamoissa.

Työryhmään kuului 15 elintarvikealan pk-sektorin edustajaa, joista puheenjohtajana toimi Janne Tolvi Kolatun juustolasta. Sihteereinä toimivat maa- ja metsätalousministeriön ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edustajat.

Lisätietoja:
Työryhmän puheenjohtaja Janne Tolvi, Kolatun juustola, p. 050 5216 673 elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, maa- ja metsätalousministeriö,
p. (09) 1605 2211, 050 367 1039

Sirkka-Liisa Anttila