Hyppää sisältöön
Media

Asetus susikannan aiheuttamien vahinkojen vähentämisestä lausunnolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.9.2012 12.53
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle asetusluonnoksen, jolla rajoitettaisiin suden metsästystä alkaneella metsästysvuodella. Poronhoitoalueen ulkopuolella Suomen riistakeskuksen poikkeusluvilla saaliiksi saatujen susien määrä ei saisi ylittää 10 sutta. Poronhoitoalueelle rajoitusta ei asetettaisi, vaan siellä Suomen riistakeskus voisi myöntää poikkeuslupia erityisen merkittävien porovahinkojen estämiseksi kaikissa EU:n luontodirektiivin mahdollistamissa tilanteissa.

Myös poronhoitoalueella tulee Suomen riistakeskuksen kuitenkin aina tapauskohtaisesti harkita ennen päätöksen tekemistä, onko muuta tyydyttävää ratkaisua ja haittaako metsästys suotuisan suojelutason säilyttämistä. Susikannan suojelun hyväksyttävyyden kannalta on tärkeää mahdollistaa poikkeuslupien myöntäminen, mikäli erityisen merkittäviä vahinkoja tai ihmisten turvallisuudelle aiheutuvaa uhkaa ei voida muilla keinoin estää.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen uusimman arvion mukaan Suomessa arvioidaan olevan 180-200 sutta, joista poronhoitoalueella esiintyy noin 20-40 sutta. Viime vuosina poronhoitoalueelle on havaittu tulevan talvella enemmän susia kuin kesällä on arvioitu. Tästä johtuen sudet ovat aiheuttaneet viime vuosina suuret vahingot porotaloudelle, sillä syksyllä asetetut suurimmat saalismäärät eivät ole riittäneet vahinkojen estämiseen, vaan niitä on jouduttu kesken metsästysvuoden lisäämään. Tämä on vaikeuttanut ja viivästyttänyt poikkeuslupien myöntämistä vahinkojen estämiseksi. Viime vuonna susien tappamia poroja löydettiin 863 kappaletta, mikä vastasi arviolta 1,3 miljoonan euron korvaussummaa. Kuluvan vuoden aikana susien jäljiltä on jo tässä vaiheessa löydetty 559 tapettua poroa, mikä vastaa arviolta 790 000 euron korvaussummaa. Muita kotieläin- ja irtaimistovahinkoja sudet ovat tänä vuonna aiheuttaneet 24 kappaletta.

Asetuksella rajoitettaisiin susikannan metsästystä poikkeusluvilla siten, että susikannan suojelun painopiste on Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaisesti poronhoitoalueen ulkopuolella. Hoitosuunnitelman mukaan tavoitteena ei ole lisätä poronhoitoalueen susikantaa, vaan turvata susien liikkuminen Skandinavian ja Venäjän välillä. Hoitosuunnitelman mukainen vähimmäistavoite 20 pentuetta on mahdollista saavuttaa poronhoitoalueen ulkopuolisen Suomen alueella, jossa on riittävästi elintilaa vähimmäistavoitteen suuruiselle susikannalle siten, että myös vahingot siellä pysyvät kohtuullisina.

Susi on rauhoitettu koko maassa ympäri vuoden ja sitä voidaan metsästää vain metsästyslain mukaisilla Suomen riistakeskuksen myöntämillä poikkeusluvilla. Susi on poronhoitoalueella EU:n luontodirektiivin liitteessä V, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan lähtökohtaisesti metsästää. Muualla Suomessa susi on liitteessä IV eli tiukasti suojeltu. Lisäksi poliisilla on poliisilain nojalla mahdollisuus määrätä ihmisen turvallisuudelle vaaraa aiheuttava eläin lopetettavaksi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Janne Pitkänen, puh. 0295 16 2338
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0295 16 2391
ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. 0295 16 2432 (1.10. jälkeen)

Jari Koskinen