Hyppää sisältöön
Media

Asetusehdotus kasvien lisäysaineistosta hylättiin Euroopan parlamentissa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2014 13.21
Tiedote -

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusehdotus kasvien lisäysaineistoista hylättiin Euroopan parlamentin äänestyksessä tiistaina 11.3.2014. Asetusehdotuksella oli tarkoitus korvata 12 nykyistä lisäysaineistoja koskevaa direktiiviä. Asetusehdotus kattoi maa-, metsä- ja puutarhataloudessa käytettävät lisäysaineistot, eli siemenet ja taimet.

Asetusehdotukseen koottiin yhteen monia hyvin erityyppisiä alueita aina viiniköynnösten lisäysaineistoista maataloudessa käytettäviin siemeniin. Tarkoituksena oli saattaa ajantasalle ja yksinkertaistaa nykyistä lainsäädäntöä, jossa vanhimmat direktiiveistä ovat peräisin vuodelta 1966.

Parlamentti hylkäsi ehdotuksen, koska tavoitteena ollut yksinkertaistaminen ei toteutunut. Lisäksi 12 erilaisen direktiivin yhdistäminen yhdeksi asetukseksi on ollut haasteellista. Huolenaiheena on ollut myös se, että jäsenmaille ei jää riittävästi mahdollisuuksia kansallisesti tehdä omia sääntöjä.

Seuraavaksi asian käsittely jatkuu neuvostossa. Mikäli neuvosto on samaa mieltä parlamentin kanssa ehdotuksen hylkäämisestä, lakiesityksen käsittely päättyy.

Euroopan parlamentin 11.3.2014 julkaisema tiedote asiasta

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Marja Savonmäki, erityisasiantuntija p. 0295 16 2280
Sanna Paanukoski, ylitarkastaja, p. 0295 16 2449 (metsänviljelyaineiston osalta)