Hyppää sisältöön
Media

Eläintauteihin varautumista harjoiteltiin Padasjoella

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2004 14.34
Tiedote -

Etelä-Suomen lääninhallitus järjesti eläintautiharjoituksen Padasjoella perjantaina 30.1.2004. Harjoituksessa testattiin viranomaisten valmiutta havaita, tutkia ja torjua tarttuvaa eläintautia siipikarjatilalla.

Padasjoella harjoiteltiin siipikarjan tarttuvan taudin esiintymistä ja torjuntaa oikealla siipikarjatilalla. Harjoitukseen osallistuivat Etelä-Suomen läänin alueen valmiuseläinlääkärit. Valmiuseläinlääkärit ovat kunnaneläinlääkäreitä, jotka ovat saaneet lisäkoulutusta tarttuvien eläintautien torjuntaan. Valmiuseläinlääkäreiksi koulutetaan noin joka viides kunnaneläinlääkäri. He ovat toimintavalmiudessa mahdollisten eläintautiepidemioiden varalta. Valmiuseläinlääkärit ottavat tarvittavat näytteet sekä suunnittelevat jatkotoimet EU- lainsäädännössä annettujen määräysten puitteissa.

Harjoitukseen osallistui myös poliisi, pelastuslaitos sekä terveyskeskus. Poliisin tehtävänä taudinpurkauksessa oli eristää tartuntatila, ohjata liikennettä sekä ylläpitää yleistä järjestystä. Pelastuslaitos avusti desinfioinnissa ja lintujen käsittelyssä. Mikäli kyseessä on ihmisiin tarttuva eläintauti, terveyskeskus huolehtii ihmisten työsuojelusta sekä hoidosta. Harjoitusta johti läänineläinlääkäri. Todellisessa kriisitilanteessa maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosastolle perustetaan kansallinen kriisikeskus, joka johtaa läänin toimintaa sekä vastaa tiedottamisesta ja ilmoittamisesta muille viranomaisille Suomessa ja muissa maissa.

Harjoituksessa toimittiin kuten todellisessa tilanteessa. Alueelle ei päästetty sivullisia, sillä taudit leviävät ihmisten ja kulkuneuvojen välityksellä.

Suomen eläintautitilanne on hyvä ja helposti leviäviä, tarttuvia eläintauteja esiintyy harvoin. Viimeksi vaarallisia eläintauteja siipikarjalla on esiintynyt Suomessa vuosina 1996 ja 1971, jolloin kyseessä oli Newcastlen tauti. Vuonna 1996 tauti todettiin vain vankeudessa pidetyissä luonnonvaraisissa linnuissa.

Euroopan Unionin jäsenyyden myötä tavaroiden vapaa liikkuvuus ja myös eläintautiriski ovat lisääntyneet. Suomessa maa- ja metsätalousministeriö ja lääninhallitukset yhdessä Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) kanssa ennaltaehkäisevät eläintauteja. Läänineläinlääkärit huolehtivat helposti leviäviin eläintauteihin varautumisesta ja johtavat muuta eläintautien vastustamistyötä läänin alueella. Maa- ja metsätalousministeriö koordinoi toimenpiteitä valtakunnallisesti.

Lisätietoja:

Läänineläinlääkäri Kirsi Sario p. 02051 63161

Eläinlääkintötarkastaja Minnami Mikkola, maa- ja metsätalousministeriö, p. 09-160 52 433

>> Lisätietoja lintuinfluenssasta