Hyppää sisältöön
Media

Eläinten hyvinvointituen lisäehtojen vaihtamiseen lievennys

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2012 10.36
Tiedote -

Hallitus hyväksyi tänään eläinten hyvinvointituen lisäehtoja koskevan muutoksen, joka lieventää tuen lisäehtojen vaihtamiskäytäntöä. Viljelijä on voinut vaihtaa tukeen sitoutuessaan valitsemansa lisäehdot jäljellä olevaksi sitoumuskaudeksi kerran sitoumuskauden aikana. Muutoksen myötä viljelijä voi lisäehdon vaihtamisen yhteydessä olla tietyissä tilanteissa valitsematta toista lisäehtoa tilalle. Jos lisäehdon vaihtamisen edellytykset täyttyvät, mutta mikään valittavissa oleva lisäehto ei sovellu tilan tuotantorakenteeseen tai sen teknisiin järjestelyihin, viljelijä voisi uutta lisäehtoa valitsematta luopua aikaisemmasta lisäehdosta ilman, että siitä maksettu tuki on palautettava.

Eläinten hyvinvointituki sisältyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007-2013. Tuki koskee nauta- ja sikatiloja ja siihen sitoudutaan viideksi vuodeksi. Viljelijän on sitouduttava noudattamaan nauta- tai sikatilan perusehtoja. Tilalla on oltava hallinnassaan koko sitoumuskauden vähintään kymmenen eläinyksikköä kyseisen tuotantosuunnan tuotantoeläimiä. Viljelijä voi valita myös lisäehtoja. Nauta- ja sikatiloilla on omat erilaiset lisäehtonsa. Perus- ja lisäehdot ylittävät lainsäädännössä vaadittavan tason.

Eläinten hyvinvoinnin tukeen oli vuonna 2011 sitoutunut noin 4 300 nautatilaa ja 600 sikatilaa. Keväällä tehdyn tuen uudistuksen arvioidaan tuovan mukaan tukijärjestelmään noin 1500 uutta nauta- ja sikatilaa. Uuteen sitoumukseen vaihtoi lähes 4 000 vanhaa sitoutujaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
jaoston päällikkö Juha Palonen, p. 0295 16 2356
vanhempi hallitussihteeri Suvi Ruuska, p. 0295 16 2248
maatalousylitarkastaja Antero Nikander, p. 0295 16 2403