Hyppää sisältöön
Media

Elintarvikeketjun toiminnasta EU:ssa neuvoston linjaukset

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2010 17.33
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto linjasi maaliskuun kokouksessaan elintarvikeketjun toimintaa EU:ssa. Lisäksi neuvostossa keskusteltiin siitä, miten maatalous pitäisi ottaa huomioon EU:n vuoden 2020 strategiassa. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Puheenjohtajavaltio Espanja oli valmistellut puheenjohtajamaan päätelmät elintarvikeketjun paremmasta toiminnasta. Päätelmissä kiinnitettiin huomiota ketjussa syntyvän arvonlisän oikeudenmukaiseen jakaantumiseen kaikkien toimijoiden kesken, epäterveiden kauppatapojen poistamiseen, tuottaja- ja toimialaorganisaatioiden neuvotteluaseman vahvistamiseen sekä kilpailulainsäädännön mahdollisiin muutostarpeisiin.

Maatalousministerit keskustelivat myös maatalouden ja yhteisen maatalouspolitiikan suhteesta EU:n 2020-strategiaan. Puheenjohtajamaa viritti keskustelua strategian ja yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden ja rahoituksen suhteesta. Ministeri Anttila kommentoi puheenvuorossaan, että monet Eurooppa 2020 -strategian osa-alueet koskevat maataloutta, maaseutualueita sekä maatalous- ja maaseutuyrityksiä. Tällaisia alueita ovat mm. ruokaturvan ylläpitäminen, uusiutuvan energian edistäminen, maaseutualueiden työllisyyden ja elinvoiman ylläpitäminen, ympäristön- ja luonnon monimuotoisuuden suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen. Ministeri Anttila esitti, että Eurooppa-neuvosto kävisi keskustelun maataloudesta ja elintarviketurvasta. Kesäkuun Eurooppa-neuvoston on tarkoitus antaa lopulliset linjaukset Eurooppa 2020 -strategiasta.

Lisäksi puheenjohtajamaa esitteli neuvostolle puheenjohtajamaan päätelmät helmikuun neuvostossa käydystä keskustelusta yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta, erityisesti markkinatoimista. Enemmistö jäsenmaista katsoi helmikuun keskustelussa, että yhteisessä maatalouspolitiikassa tarvitaan markkinatoimien turvaverkko. Lisäksi on tarve tutkia uusia markkinoiden hallintavälineitä.

Komissio esitteli neuvostolle neljännesvuosikertomuksen maitoalan markkinoista. Maitoalan markkinatilanne on vakautunut viime vuoden hintakriisin jälkeen, mutta komissio aikoo pitää jatkossakin tarkasti silmällä markkinatilannetta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila