Hyppää sisältöön
Media

Uusi asetus luo yhteiset pelisäännöt gluteenittomille elintarvikkeille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2009 8.22
Tiedote -

EU-maiden käyttämät merkinnät gluteenittomista elintarvikkeista yhtenäistetään. Kyseisissä elintarvikkeissa voidaan käyttää merkintää ”gluteeniton”, jos elintarvikkeen sisältämä gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg ja ”erittäin vähägluteeninen” jos elintarvikkeen gluteenipitoisuus on alle 100 mg/kg. Merkintä tehdään elintarvikkeen nimen läheisyyteen.

EU:n asetus gluteenille intoleranteille henkilöille eli keliaakikoille soveltuvien elintarvikkeiden koostumuksesta ja merkitsemisestä julkaistiin 20.1.2009. Asetus tulee voimaan 20 päivää julkaisemispäivästä ja sitä voidaan soveltaa heti. Asetusta tulee soveltaa viimeistään 1.1.2012.

Gluteeni on vehnän, ohran, rukiin ja kauran sisältämä proteiini. Kaurassa gluteeni esiintyy sellaisessa muodossa, että se ei ole haitallinen keliaakikolle. Suomessa on noin 25 000 diagnosoitua keliaakikkoa (v. 2007). Uusimpien tutkimusten perusteella keliakiaa saattaa esiintyä jopa 1 prosentilla suomalaisista.

Uudella asetuksella säädellään tuotteita, joiden gluteenipitoisuutta on vähennetty sekä tuotteita, joiden gluteenipitoiset raaka-aineet on korvattu jollain muulla ainesosalla. Asetus koskee myös näiden kahden yhdistelmätuotteita. Lisäksi asetuksella säädetään gluteenimerkinnöistä tavallisissa tuotteissa sekä sallitaan puhtaan kauran käyttö gluteenittomien tuotteiden ainesosana.

Valvonnassa sovellettava raja-arvo ”gluteenittomalle” tuotteelle on ollut 100-200 mg/kg, vaihdellen eri jäsenmaiden välillä. Uusi tiukempi raja-arvo ei kuitenkaan aiheuta ongelmia teollisuudelle, koska myös prosessit ovat kehittyneet vuosien mittaan. Siirtymäkauden aikana markkinoilta saattaa vielä löytyä vanhalla tavalla ”gluteenittomiksi” merkittyjä tuotteita. Niiden gluteenipitoisuus voi olla 200 mg/kg. Komissio on kehottanut jäsenmaita kampanjoimaan, jotta uusi asetus tulisi kuluttajille tutuksi.

Gluteenittomista elintarvikkeista ei ole ollut olemassa kansallista tai EU lainsäädäntöä aikaisemmin. Koska erityistä säädöstä ei ole ollut, käytäntö EU-maissa on ollut kirjavaa. Tämä on aiheuttanut esteitä kaupankäynnissä jäsenmaiden välillä ja hämmentänyt kuluttajaa sekä vaikeuttanut elinkeinoharjoittajien ja viranomaisten toimintaa yhteisössä. Yleisesti gluteenittomia elintarvikkeita on jäsenmaissa pidetty erityisruokavaliovalmisteina ja markkinoitu sellaisina.

Asetusta voidaan soveltaa kaikkiin elintarvikkeisiin, lukuun ottamatta äidinmaidonkorvikkeita, koska niissä ei saa olla gluteenia lainkaan. Pakkausmerkintädirektiivin mukaisesti tuotteessa käytetyt gluteenipitoiset viljat on myös aina merkittävä ainesosaluetteloon.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Anna Lemström, p. (09) 1605 2305, 050 502 0414

Sirkka-Liisa Anttila