Hyppää sisältöön
Media

Suomen riistakeskus aloittaisi toimintansa 1.1.2011

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2010 12.07 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 4.02
Tiedote -

Nykyinen Metsästäjäin keskusjärjestö ja 15 riistanhoitopiiriä on tarkoitus yhdistää Suomen riistakeskukseksi 1.1.2011. Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi riistanhoitoyhdistyksistä ja Suomen riistakeskuksesta luovutettiin tänään 30.3. maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

 

Asiaa pohtinut työryhmä esittää, että säädettäisiin laki riistanhoitoyhdistyksistä ja Suomen riistakeskuksesta. Tavoitteena on, että nykyiset riistanhoitoyhdistykset jatkaisivat toimintaansa toiminta-alueillaan. Sen sijaan Metsästäjäin keskusjärjestön ja riistanhoitopiirien tilalle perustettaisiin Suomen riistakeskus valtakunnalliseksi riistatalouden kehittämis- ja asiantuntijakeskukseksi.

Esityksen tavoitteena on purkaa hallinnon päällekkäisyyksiä, tehostaa toimintaa, vahvistaa asiakaslähtöisyyttä ja asiakkuuksien hallintaa sekä toiminnan strategialähtöisyyttä. Lisäksi esityksen tarkoituksena on eriyttää julkiset hallintotehtävät viranomaispäällikön alaisuuteen. Tavoitteena on myös täsmentää riistanhoitoyhdistysten ja Suomen riistakeskuksen tehtävät vastaamaan paremmin toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan riistataloutta koskeviin strategisiin päämääriin.

Tämän kaltainen järjestelmä, jossa valtion yksityistä kansalaista tai yhteisöä välittömästi koskevien julkisten hallintotehtävien hoitaminen on siirretty muualle kuin valtion viranomaisten hoidettavaksi on nähtävä nykyaikaisena ratkaisuna, joka sopii erityisen hyvin tähän valtion talouden haasteelliseen tilanteeseen. Ratkaisu ei lisäisi valtion toiminta- ja henkilöstömenoja.

Lisäksi uudistus vahvistaa kansalaisten ja sidosryhmien vaikutusmahdollisuuksia alueellisiin ja valtakunnallisiin riista-asioihin. Tämä tapahtuisi erityisesti perustettavien Suomen riistakeskuksen alueellisten riistaneuvostojen ja valtakunnallisen riistaneuvoston työhön osallistumisen kautta. Lisäksi riistaneuvostot lisäisivät muun muassa hirvieläinpolitiikkaan ja suurpetopolitiikkaan liittyvää avointa ja vuorovaikutteista sidosryhmäyhteistyötä ja erilaisten intressien yhteensovittamista mukaan lukien hoitosuunnitelmien valmistelussa.

Suomen riistakeskuksen aluetoimistot toimisivat läheisessä yhteistyössä erityisesti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kanssa.

Lakiesitys ehdotetaan vietäväksi eduskuntakäsittelyyn syksyllä lausuntokierroksen jälkeen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2011, jolloin Suomen riistakeskus aloittaisi toimintansa.

Lisätietoja:
osastopäällikkö Pentti Lähteenoja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 717 1698;
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 238 505;
toiminnanjohtaja Jari Pigg, Metsästäjäin keskusjärjestö, p. 0400 463 942;
apulaistoiminnanjohtaja Sauli Härkönen, Metsästäjäin keskusjärjestö, p. 050 505 5635

Sirkka-Liisa Anttila