Hyppää sisältöön
Media

EU:n sovitteluelimeltä lausunto peltokasvien tukiasiassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.4.2003 7.06
Tiedote -

EU:n sovitteluelin on antanut lausuntonsa asiassa, joka koski Euroopan komission ja maa- ja metsätalousministeriön välistä erimielisyyttä peltokasvien tukea koskevasta rahoitusoikaisusta. Sovitteluelin esittää, että komission tulisi tutkia uudelleen rahoitusoikaisuesityksensä.

Komissio teki Suomessa 4.-7. syyskuuta 2001 peltokasvi- ja rehualaa koskevan tarkastuksen. Käynnin yhteydessä tarkastettiin neljällä tilalla kullakin 2-3 lohkoa. Tarkastuksen perusteella komissio totesi, että TE-keskusten tekemät peltotarkastukset ovat laadultaan epätyydyttäviä Keski- ja Pohjois-Suomen alueilla. Komissio mainitsi puutteena erityisesti sen, että tuen ulkopuolelle jääviä aloja ei ole vähennetty viljelylohkoista.

Komissio esitti tarkastuksensa perusteella viiden prosentin rahoitusoikaisua satovuosilta 1999, 2000 ja 2001 Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Kainuun ja Lapin alueilla ja lisäksi satovuodelta 2001 Pohjois-Pohjanmaan alueella. Esitetyn rahoitusoikaisun kokonaismäärä on 4 084 623 euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö vei komission esittämän rahoitusoikaisun EU:n sovitteluelimen käsiteltäväksi, koska rahoitusoikaisu on maa- ja metsätalousministeriön käsityksen mukaan liian suuri suhteessa komission havaitsemiin virheisiin. Komission tarkastus kohdistui lisäksi niin suppealle alueelle, että sen tuloksia ei ministeriön käsityksen mukaan voi laajentaa koskemaan usean TE-keskuksen aluetta.

Sovitteluelin tuki Suomen kantoja. Se esittää, että komission tulisi tutkia uudelleen rahoitusoikaisuesityksensä. Komission tulisi tarkastella havaintojensa edustavuutta ja toteamiensa puutteiden merkitystä. Sovitteluelin ei ole vakuuttunut siitä, että komission tarkastama otos on ollut riittävän edustava tai että Suomen viranomaisten tarkastuksissa olisi todella merkittäviä puutteita. Näin ollen sovitteluelimen mukaan ei ole näytetty toteen, että Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahaston varat olisivat vaarantuneet puutteellisten valvontatoimien johdosta. Sovitteluelin kyseenalaistaa lisäksi oikaisun laajentamisen alueille, joita komissio ei ole tarkastanut ja joiden yhdenmukaisuutta tarkastetun alueen kanssa se ei ole osoittanut, vaan vain tehnyt oletuksia.

Komissio tekee lopullisen päätöksen ja tarkastelee sitä varten myös sovitteluelimen raporttia. Raportti ei kuitenkaan sido komissiota. Päätöksen jälkeen jäsenmaalla on mahdollisuus viedä asia EY-tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Lisätietoja:

linjanjohtaja Leena Tenhola, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 52455

ylitarkastaja Matleena Kurki-Suutarinen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 52440