Hyppää sisältöön
Media

EU:n tuotantosidonnaiset tuet vahvistettiin vuodelle 2014

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2014 11.57
Tiedote -

Hallitus vahvisti tänään vuoden 2014 EU:n tuotantoon sidottujen tukien edellytykset, ehdot ja enimmäismäärät. Tukiehdot eivät ole muuttuneet aiemmasta, mutta tukien enimmäismäärät ovat alentuneet johtuen muun muassa EU:n kokonaisbudjetin vähentymisestä. Lopullinen viljelijälle maksettava tuki ei kuitenkaan merkittävästi vähene, koska aiemmin ennen tuen maksua automaattisesti suoritettua modulaatiovähennystä ei enää tehdä.

Tukea voidaan myöntää maidontuotannolle A-B -tukialueella enintään 8,7 miljoonaa euroa. Naudanlihantuotannolle voidaan myöntää korkeintaan 33,6 miljoonaa euroa, josta 10,7 miljoonaa euroa A-B -tukialueelle ja lähes 23 miljoonaa euroa C- tukialueelle. Lampaanlihan tuotannolle myönnettävä enimmäismäärä on hieman yli 0,8 miljoonaa euroa koko maassa.

Tukea maksetaan lisäksi koko maassa valkuais- ja öljykasvien viljelyalalle vajaat 6 miljoonaa euroa sekä tärkkelysperunan viljelyalalle 3,2 miljoonaa euroa.

Eläinyksikköä (ey) ja hehtaaria (ha) kohden tukea voidaan ennakkoarvion mukaan myöntää alla olevan taulukon mukaiset määrät. Lopulliset tukitasot määritellään, kun tiedetään tukikelpoisten eläinten ja hehtaareiden määrät. Tämä tapahtuu valkuais- ja öljykasvien osalta vuoden lopulla ja muiden tukien osalta seuraavan vuoden kevättalvella.

Valkuais- ja öljykasvipalkkio kokonaisuudessaan sekä lypsylehmä- ja nautapalkkioista noin 70 prosenttia maksetaan joulukuussa. Loput noin 30 prosenttia sekä tärkkelysperuna- ja teuraskaritsapalkkio kokonaisuudessaan maksetaan arviolta maalis-huhtikuussa 2015. Lopulliset yksikkötasot vahvistetaan tänään vahvistetun valtioneuvoston asetuksen muutoksella.

Tuotantoon sidotut EU-tuet 2014 -taulukko MMM:n sivuilla

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 0295 16 2356
vanhempi hallitussihteeri Suvi Ruuska, p. 0295 16 2248
maatalousylitarkastaja Auli Nurmi, p. 0295 16 2304