Hyppää sisältöön
Media

Euroopan metsäministerit koolla Wienissä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.4.2003 14.40
Tiedote -

Wienin metsäministerikokous on hyväksynyt metsien moninaista merkitystä korostavan Wienin julkilausuman sekä viisi päätöslauselmaa. Niistä tärkeimmäksi nousee kansallisia metsäohjelmia käsittelevä ensimmäinen päätöslauselma. Euroopan metsäministerit kokoontuvat Wienissä 28.-30.4.2003. Mukana ovat kaikki Euroopan maat ja lisäksi edustajia muista maista ympäri maailmaa. Kokouksen teemana on Euroopan metsät - yhteinen etu, jaettu vastuu.

Metsien suojelua ja kestävää metsätaloutta käsitelleillä ministerikokouksilla on ollut tärkeä merkitys Euroopassa. Wienin kokous on neljäs laatuaan. Edelliset pidettiin Strasbourgissa vuonna 1990, Helsingissä 1993 ja Lissabonissa 1998.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja korosti puheessaan yleiseurooppalaisen yhteistyön merkitystä. "On tärkeää, että Euroopassa on oltu aloitteellisia ja sovittu yhteiset periaatteet kestävälle metsätaloudelle. Suomi soveltaa jo näitä periaatteita omassa kansallisessa metsäohjelmassaan."

Wienin julkilausumassa maat sitoutuvat jatkamaan työtä kestävän kehityksen eteen muun muassa edistämällä työllisyyttä maaseudulla kannattavan metsätalouden avulla, varjelemalla metsäluonnon monimuotoisuutta ja pyrkimällä lisäämään puun järkevää käyttöä.

Ensimmäisessä päätöslauselmassa korostetaan kansallisten metsäohjelmien merkitystä metsäsektorin ja muiden toimialojen yhteistoiminnan kehittämisessä. Kokous hyväksyi kymmenen keskeistä periaatetta, joita noudattaen kansallinen metsäohjelma tulisi laatia ja toteuttaa. Näitä ovat muun muassa osallistuminen, kokonaisvaltaisuus, monialaisuus ja pitkän aikavälin prosessi.

Toisessa päätöslauselmassa korostetaan sitä, että taloudellinen kannattavuus on perusta sille, että metsien kaikista arvoista pystytään huolehtimaan.

Kolmas päätöslauselma on syntynyt pitkälti Suomen aloitteesta ja Suomessa tehdyn valmistelun pohjalta. Siinä korostetaan metsien sosiaalisia ja kulttuurisia arvoja sekä niiden huomioonottamista kansallisissa metsäohjelmissa ja muissa merkittävissä toimintaohjelmissa.

Neljännessä päätöslauselmassa sitoudutaan toteuttamaan metsien monimuotoisuutta koskevat velvoitteet koordinoidusti Euroopassa, ehkäisemään laittomia hakkuita ja lisäämään metsien monimuotoisuuden tutkimusta. Suomessa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma (METSO) on jo etsimässä vastauksia näiden velvoitteiden täyttämiseksi.

Viidennessä päätöslauselmassa maat sitoutuvat torjumaan ilmastonmuutosta edistämällä Euroopan metsien hillinieluvaikutuksia sekä lisäämällä puun käyttöä uusiutumattomien luonnonvarojen tilalle.

Wienin kokouksen jälkeen metsäministerikokousten sarja jatkuu Puolassa ja Norjassa.

Lisätietoja: osastopäällikkö Aarne Reunala, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3350, 0400-437222

metsäneuvos Anders Portin, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2418, 040-5866179

ylitarkastaja Marjukka Mähönen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 4626

> http://www.minconf-forests.net/