Hyppää sisältöön
Media

Maatilojen energiasuunnitelmille tukea

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2009 12.53
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen maatilan energiasuunnitelmatuesta. Maatilan energiasuunnitelmalla edistetään maatilan energiatehokkuutta. Energiasuunnitelmien tekoa tuetaan osana vapaaehtoista Maatilojen energiaohjelmaa. Asetuksen mukaan valtio tukee energiasuunnitelman tekemisestä aiheutuneita kustannuksia 85 %:n avustuksella. Tukikelpoisten kustannusten enimmäismäärä on 1100 euroa ilman arvonlisäveroa.

Maatilan energiasuunnitelma on maatilan energiatehokkuutta edistävä palvelu, joka koostuu Maaseutuviraston hyväksymän suunnittelijan yksipäiväisestä maatilakäynnistä sekä siihen liittyvästä raportista. Suunnitelmaa tehtäessä käydään yhteistyössä viljelijän kanssa läpi maatilan mahdollisuudet energiansäästöön ja energiatehokkuuden parantamiseen. Lisäksi arvioidaan mahdollisuudet lisätä bioenergian käyttöä ja tuotantoa maatilalla. Sovitut toimenpiteet kirjataan suunnitelmaraporttiin, ja maatila toteuttaa niitä mahdollisuuksiensa ja resurssiensa mukaan.

Maatilan energiasuunnitelmia voivat laatia Maaseutuviraston hyväksymät suunnittelijat, jotka ovat saaneet alkutuotantoalojen tai teknisen alan pohjakoulutuksen ja jotka ovat perehtyneet maatilojen energia-asioihin. Lisäksi suunnitelman laatijoiden tulee käydä Maaseutuviraston hyväksymä kaksipäiväinen menetelmäkoulutus, joka perehdyttää mm. suunnitelmien tukikelpoisuusehtoihin ja suomalaisten maatilojen energiankäytön erityispiirteisiin. Hyväksyntää suunnittelijaksi voi hakea Maaseutuvirastosta, joka myös pitää internet-sivuillaan listaa hyväksytyistä suunnittelijoista.

Maatilan energiasuunnitelmat ovat osa vapaaehtoista Maatilojen energiaohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on tarjota siihen liittyneille maa- ja puutarhatiloille erilaisia energiatehokkuuden parantamiseen ja bioenergian edistämiseen liittyviä palveluita. Ohjelma on maatilasektorin päätoimenpide toteutettaessa energiatehokkuuden parantamisen tavoitteita, joita on asetettu mm. EU:n energiapalveludirektiivissä ja kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa. Ohjelmaa on valmisteltu yhteistyössä hallinnon ja valtakunnallisten tuottaja- ja neuvontajärjestöjen kanssa.

Maatilojen energiaohjelma käynnistyy virallisesti maatalous- ja puutarha-alan tuottajajärjestöjen ja maa- ja metsätalousministeriön välisen toimialasopimuksen allekirjoituksella. Tämän jälkeen myös yksittäiset maa- ja puutarhatilat voivat liittyä ohjelmaan ja maatilan energiasuunnitelmatuen haku käynnistyy. Tukea hakee tilan energiasuunnitelman tekijä TE-keskukselta (1.1.2010 alkaen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta).

Tukeen ei kohdenneta uusia määrärahoja vaan tuki kustannetaan olemassa olevista varoista.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 546 9065
ylitarkastaja Mari Rajaniemi, Maaseutuvirasto, p. 020 77 25598

Lisätietoja ohjelman valmistelusta, sisällöstä ja maatilan energiasuunnitelmatukeen liittyvistä asioista löytyy maa- ja metsätalousministeriön,ja Maaseutuviraston internet-sivuilta:

Sirkka-Liisa Anttila