Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää maatalouden luopumistukea maksettavaksi vuoteen 2014 saakka

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2009 11.42
Tiedote -

Hallitus päätti tänään esittää eduskunnalle maatalousyrittäjien luopumistukijärjestelmää jatkettavaksi. Tällä hetkellä mahdollisuus luopua maatalouden harjoittamisesta luopumistuen avulla päättyy vuoden 2010 lopussa. Esityksessä ehdotetaan tukijärjestelmää jatkettavaksi siten, että luopumistukea maksettaisiin myös vuosina 2011–2014 toteutettujen luopumisten perusteella.

Luopumistuen tavoitteena on parantaa maatalouden rakennetta edistämällä maatilojen sukupolvenvaihdoksia ja lisäalueluovutuksia tilakoon suurentamiseksi. Esityksen mukaan luopumistuen saamista koskevat ikärajat pidettäisiin ennallaan. Sukupolvenvaihdostapauksissa alaikäraja olisi edelleen 56 vuotta ja muulle kuin lähisukulaiselle luovutettaessa 60 vuotta.

Tuen edellytykset ja ehdot säilyisivät pääosin ennallaan. Lakiin tehdään eräitä täsmennyksiä ja vähäisiä muutoksia. Ennen luopumista voisi luovuttaa peltoa uusjakoon ilman, että maatilaa katsottaisiin pirstotuksi. Lisäksi usean omistajan maatilalla voisi rajatuissa tapauksissa maatilan voisi jakaa sekä ennen luopumista että luopumisen yhteydessä. Porotaloudessa tulisi tietyin edellytyksin mahdolliseksi puolison jatkaminen porotaloudessa. Lisäksi luopumisen yhteydessä pidätettävän pellon ja porojen määrää lisättäisiin jonkin verran. Myös takaisinperintää koskevia säännöksiä yhdenmukaistettaisiin eläkelainsäädännön kanssa, ja hoitokuluja koskevaa säännöstä täsmennettäisiin. Muutokset koskisivat myös vastaavan aikaisemman lain mukaisia luopumistukia. Lakeihin tehtäisiin myös joitakin muita vähäisiä muutoksia.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana. Tavoitteena on, että eräät ehdotetuista muutoksista tulisivat voimaan jo 1.1.2010. Ehdotettujen lakien voimaanpano edellyttää EY:n komission hyväksyntää esitykseen sisältyvän valtiontuen osalta.

Tukijärjestelmän jatkamisesta vuosina 2011–2014 toteutettaviin luopumisiin arvioidaan aiheutuvan lisäkustannuksia yhteensä noin 203 miljoonaa euroa. Vuosina 2007–2010 toteutetuista ja toteutettavista luopumisista arvioidaan aiheutuvan kustannuksia vuoteen 2020 asti yhteensä noin 160 miljoonaa euroa. Tukijärjestelmän ehtojen muutoksista ei arvioida aiheutuvan lisämenoja verrattuna siihen, että tukijärjestelmää jatkettaisiin täysin voimassa olevin ehdoin.

Tukijärjestelmän jatkamista esitti maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä, jossa oli edustajia hallinnosta ja tuottajajärjestöistä. Esitys perustuu työryhmän työhön. Esityksestä on myös pyydetty lausuntoja merkittävimmiltä vaikuttajatahoilta.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
Lainsäädäntöneuvos Katriina Pessa, p. (09) 160 54298, etunimi.sukunimi@mmm.fi