Hyppää sisältöön
Media

Ilveskannan hoidossa tavoitteena vakaa kehitys

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2012 7.07
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen ilveskannan suurimmista sallituista saalismääristä 1.12. alkavalle metsästyskaudelle. Ilveksen suurimmaksi sallituksi saalismääräksi esitetään 440 ilvestä, joka on sama määrä kuin edellisenä vuonna. Ministeriö pyrkii esityksen mukaisella kannansäätelyllä vakauttamaan ilveskannan kehityksen.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) antaman arvion mukaan koko maassa on tällä hetkellä noin 2340–2610 aikuista ilvestä. Arvio ei pidä sisällään keväällä syntyneiden pentujen määrää. Arvio perustuu petoyhdyshenkilöverkoston havaintoihin ja tammikuussa 2012 Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Satakunnassa ja Uudellamaalla tehtyihin lumijälkilaskentoihin. Ilveskannan arviointia on saatu tarkennettua lumijälkilaskentojen avulla. Kanta on vahvistunut sekä muutamalla ydinalueella että populaation reunaosissa, joihin lajin levittäytyminen jatkuu.

Asetusluonnoksen avulla pyritään varmistamaan ilveskannan vakaa kehitys vuoteen 2015. RKTL:n ennusteen mukaan tähän päästään asetusluonnoksessa esitetyllä muun Suomen kannanhoitoalueen 16 % metsästysverotuksella. Muun Suomen kannanhoitoalueella suurin sallittu saalismäärä olisi 380 ilvestä. Poronhoitoalueen kannanhoitoalueella suurin sallittu saalismäärä olisi 40 ilvestä, perustuen ilvesten aiheuttamien porovahinkojen mahdollisimman tehokkaaseen vähentämiseen. Lisäksi koko maassa voitaisiin myöntää enintään 20 poikkeuslupaa erityisen merkittävien vahinkojen tai turvallisuusuhan perusteella.

Suomen ilveskannan hoitosuunnitelmassa kannanhoidolle on määritelty 4 päätavoitteita: 1) Ilveskannan tulee säilyä elinvoimaisena, 2) elinvoimaisen kannan läsnäolosta koituvat haitat tulee minimoida, 3) kansalaisten ilvestietämystä tulee lisätä ja 4) ilveskannan tulee säilyä ihmisarkana.

Käytännössä kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään tasaamaan ilveskannan kehitystä niin, ettei voimakkaita tihentymäalueita pääsisi syntymään eikä ilvesten runsastuminen ja levittäytyminen aiheuttaisi kohtuutonta vahinkoa tai haittaa paikalliselle väestölle tai elinkeinoille.

Ilveksen kannanhoidollinen metsästys alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun lopussa. Ilveksen metsästykseen vaadittavan poikkeusluvan myöntää Suomen riistakeskus. Asetus rajoittaa Suomen riistakeskuksen toimivaltaa, joten se ei voi poiketa näistä määristä tai myöntää poikkeuslupia asetuksissa mainitun alueen ulkopuolelle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Janne Pitkänen, puh. 0295 16 2338
ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. 0295 16 2432 (17.9. alkaen)

Jari Koskinen