Hyppää sisältöön
Media

Maaseutupoliittinen selonteko

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2009 11.33
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi yleisistunnossaan 20.5. maaseutupoliittisen selonteon. Selonteko on hallituksen maaseutupoliittinen linjaus vuoteen 2020 asti. Eduskunta käy lähetekeskustelun selonteosta 27.5.

Maailmanlaajuisesti pinnalla olevat kysymykset puhtaan veden ja ruoan riittävyydestä sekä niiden turvallisuudesta vahvistavat maaseudun merkitystä. Maaseudun aineettomat ja aineelliset voimavarat, luonnonvarat, kulttuuriperintö ja luonnon monimuotoisuus ovat mahdollisuus Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnin kasvattamiselle.

Maaseutupoliittisen selonteon kolme keskeistä tavoitetta ovat elämisen laadun parantaminen maaseudulla sekä maaseudun elinkeinojen ja maaseutupoliittisen järjestelmän kehittäminen.

Elämisen laatua edistetään parantamalla maaseutuasumisen edellytyksiä ja palvelujen saatavuutta. Elinkeinojen kehittämiseen pyritään monipuolistamalla ja vahvistamalla maaseudun elinkeinoja, yrittäjyyttä ja yrityspalveluja, hyödyntämällä ja kasvattamalla osaamista sekä uusia innovaatioita luomalla. Työvoimapulaan ja maaseudun erityistarpeisiin pyritään vastaamaan työvoimapolitiikalla. Työn ja toimeentulon lähteiksi esitetään uusiutuvan energian tuotantoa, metsien monipuolista hyödyntämistä, monialaisia maatiloja sekä matkailua.

Osana maaseutupoliittisen järjestelmän kehittämistä hallitus pitää tärkeänä vahvistaa erityisesti paikallisia kehittämisen välineitä sekä kansalaistoiminnan edellytyksiä. Ministeriöille suositellaan maaseutuvaikutusten arviointimenetelmän käyttöönottoa silloin, kun päätöksellä tai politiikalla on alueellisia vaikutuksia.

Selonteko nojautuu pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelmaan, jonka mukaisesti parannetaan maaseutuelinkeinojen toimintamahdollisuuksia, maaseudun palveluja, turvallisuutta, työllisyyttä ja yrittäjyyttä, etätyön mahdollisuuksia sekä tuetaan toimivaa infrastruktuuria.

Eduskunnan kannanotto selontekoon saadaan syksyllä. Siihen perustuen hallitus valmistelee maaseutupoliittisen toimenpideohjelman, jonka sisältämillä konkreettisilla toimilla selontekoa toteutetaan. Vuonna 2011 työnsä aloittava hallitus päivittää toimenpideohjelman.

Ensimmäinen maaseutupoliittinen selonteko annettiin eduskunnalle vuonna 1993. Nyt käsillä oleva selonteko on järjestyksessään toinen. Ehdotus maaseutupoliittiseksi selonteoksi on valmisteltu Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmässä yhteistyössä ministeriöiden, TE-keskusten, maakunnan liittojen, kuntien ja järjestöjen kanssa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
valtiosihteeri Jouni Lind, p. 09 160 53 323;
maaseutuneuvos Eero Uusitalo, p. 09 160 54 520