Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa Suomen metsäkeskuksen pääpaikaksi Lahtea

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2011 11.20
Tiedote -

Suomen metsäkeskus aloittaa toimintansa 1.1.2012, jolloin nykyiset 13 metsäkeskusta fuusioidaan yhdeksi valtakunnalliseksi metsäkeskukseksi. Maa- ja metsätalousministeriö esittää uuden metsäkeskuksen keskusyksikön sijaintipaikkakunnaksi Lahtea. Nykyisten metsäkeskusten toimipaikat jatkavat alueellisina yksikköinä.

Esitys lähtee alueellistamisen koordinaatioryhmälle ja lausuntokierrokselle. Lopullisen päätöksen tekee valtioneuvosto.

Ministeriö on kuullut nykyisten metsäkeskusten päätoimipaikkojen sijaintikuntia 5.4.2011 ja valmistellut alueellistamisselvityksen. Uuden metsäkeskuksen keskusyksikön resurssitarpeeksi pidemmällä aikavälillä on arvioitu n. 25-30 henkilötyövuotta. Koska lisärahoitusta valtiolta ei ole, täytetään valtaosa tehtävistä sisäisinä siirtoina sekä metsäkeskuksista että Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta.

Lahden valintaa keskusyksikön sijaintipaikaksi puoltavat seuraavat seikat:

Lahti tarjoaa parhaat liikenneyhteydet ja sen sijainti minimoi matkakustannukset ja henkilöstön ajankäytön matkustamiseen, jotka ovat huomattava menoerä valtakunnallisessa metsäkeskuksessa. Lahti tarjoaa parhaat mahdollisuudet Tapiosta siirtyvän henkilöstön työssäkäyntiin. Lahti sijaintipaikkana houkuttelisi myös esim. perheitä hyvän elinkeino- ja palvelurakenteensa ansiosta. Lahteen ei ole merkittävästi alueellistettu valtion henkilöstöä.

Metsä- ja puutalous on Lahden ympäristössä monipuolista ja erityisesti mekaaninen puunjalostus ja huonekaluteollisuus ovat alueella vahvoja toimialoja. Lahdesta löytyy myös metsäalalle tärkeää ympäristö- ja teknologiaosaamista. Päijät-Hämeessä metsäsektorin työllistävyys on maakunnista suhteellisesti korkein Etelä-Karjalan jälkeen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, puh. 09 160 533 23
ylijohtaja Juha Ojala, puh. 050 413 5515