Hyppää sisältöön
Media

Maaseudun kehittäminen ja Euroopan meri- ja kalatalousrahasto puhuttivat ministereitä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2012 10.58
Tiedote -

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen valmistelu jatkui maatalous- ja kalastusneuvostossa. Asialistalla olivat mm. maaseudun kehittäminen sekä maataloustuotteiden yhteiset markkinajärjestelyt. Lisäksi neuvosto keskusteli Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Neuvosto jatkoi edellisessä neuvostossa aloittamaansa keskustelua maaseudun kehittämisasetuksesta. Keskustelunaiheina olivat luonnonhaitta-alueet ja niitä koskeva hienosäätö eli tukikelpoisuuden tarkistaminen, jos epäsuotuisuus on voitettu esim. investointien avulla. Ministeri Koskinen korosti puheenvuorossaan tukevansa komission ajatusta epäsuotuisten alueiden uudelleen luokittelusta ja komission esittämiä kriteerejä.

- Uudet kriteerit loisivat järjestelmälle nykyistä vahvemman ja perustellumman pohjan. Hienosäätö voi kuitenkin olla joissain tilanteissa mahdoton, erityisesti silloin kun epäsuotuisuus perustuu kylmään ilmastoon. Hienosäädön toteuttamiseksi jäsenmaille pitää antaa huomattavasti lisää joustavuutta. On myös tärkeää, että vaikeista luonnonoloista tuottajille koituvat kustannukset näkyvät laadittavissa taloudellisissa indikaattoreissa. Alueiden lukuja tulee verrata EU:n keskiarvoon. Jos koko maa on epäsuotuisaa aluetta, kuten Suomi, tulee vertailu tehdä niihin alueisiin, jolla epäsuotuisuutta ei ole.

Ministerit keskustelivat myös markkinoiden turvaverkosta ja viitehinnoista. Pohjana oli komission ehdotus maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä. Koskinen piti komission esitystä pääosin tasapainoisena ja hyvänä.

- Pidän tärkeänä sitä, että yhteistä markkinajärjestelyä koskevassa asetuksessa on olemassa turvaverkko, jota voidaan käyttää joustavasti. Komissiolla on hyvä olla kriisitilanteissa riittävän laajat valtuudet ottaa erilaisia kriisitoimenpiteitä käyttöön nopealla aikataululla. Viitehintojen tason päivittämisestä tarvitaan vielä tarkempaa analyysiä esimerkiksi mahdollisten budjettivaikutusten osalta. Mielestäni on järkevää pitää kynnykset markkinatoimiin riittävän korkeina ja käyttää turvaverkkoa vain todellisia kriisitilanteita varten.

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston osalta esillä olivat kysymykset joustavuudesta eri tarkoituksiin osoitettavien varojen käytössä sekä kalastusalusten tukimahdollisuudet.

Ministeri Koskisen mukaan Suomi voi kannattaa joustavuuden lisäämistä.

- Tämä ei kuitenkaan saa aiheuttaa järjestelmän monimutkaistumista tai muita hallinnollisia ongelmia. Kalastukseen osoitettavat tukimahdollisuudet on puolestaan valittava niin, että niillä voidaan edistää kestävän kalastuksen kehittämistä ilman kalastustehon kasvua. Kannatan mahdollisuutta myöntää tukea moottoreiden vaihtoon, kun se johtaa parempaan energiatehokkuuteen ja vähentää kielteisiä ympäristövaikutuksia. Erityisen tärkeää tuki on pienille aluksille, jotka kalastavat rannikolla tai sisävesillä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269 (maatalous)
kalastusneuvos Markku Aro, p. 0295 16 2349 (kalastus)