Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto 29.-30.9. Brysselissä: Neuvosto keskustelee kouluhedelmätuesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2008 8.00
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee ns. kouluhedelmätuen aloittamista EU:ssa komission esityksen pohjalta. Lisäksi kokouksen asialistalla ovat maatalouspolitiikan terveystarkastus ja komission ehdotus vähävaraisten ruoka-apuohjelman muuttamisesta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komissio esittää, että kouluhedelmäohjelma aloitettaisiin kouluvuonna 2009/2010. Kouluhedelmätukea myönnettäisiin tiettyjen hedelmä- ja vihannessektorin tuotteiden toimittamiseen koululaisille. Koko EU:n alueella ovat huolena lasten ja nuorten väärät ruokailutottumukset ja liian vähäinen liikunta, jotka johtavat ylipainoon ja muihin negatiivisiin terveysvaikutuksiin.

Suomi kannattaa ohjelman aloittamista, mutta haluaisi sen käyttöön enemmän varoja. Esityksen mukaan EU-tuki olisi enintään 90 miljoonaa euroa kouluvuotta kohti koko EU:ssa. Suomen osuus olisi noin miljoona euroa. Suomi toivoo lisäksi, että jäsenvaltioiden tulisi voida itse määritellä, mitkä vihannekset, hedelmät ja marjat otetaan ohjelman piiriin. Jäsenvaltiot voisivat näin ottaa huomioon eri kasvisten sesongit ja metsämarjojen sadot. Myös alle kouluikäisten lasten tulisi Suomen mielestä olla kohderyhmänä, sillä oikeat ruokailutottumukset olisi opittava mahdollisimman varhain.

EU:n puheenjohtajamaa Ranska aikoo käydä kokouksen aikana keskusteluja jäsenmaiden kanssa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta eli ns. terveystarkastuksesta. Kunkin jäsenmaa esittää tapaamisissa kolme suurinta huolenaihettaan uudistukseen liittyen. Suomen maatalouden kannalta oleellista on maitokiintiöjärjestelmän pehmeä alasajo sekä tuotantosidonnaisten tukien jatkaminen naudanlihasektorilla ja perunatärkkelyksen tuotannossa.

Komissio esittelee neuvostolle muutosta vähävaraisten ruoka-apuohjelmaan. Ohjelman tuotteita hankittaisiin interventiovarastojen ohella myös markkinoilta, tuotevalikoima laajenisi ja ohjelmaan tulisi kansallinen osarahoitus. Yli 20 vuoden ajan EU:ssa on ollut mahdollista jakaa interventiovarastoissa olevia tuotteita EU:n vähävaraisille. Suomi on ollut mukana ohjelmassa vuodesta 1996. Tänä vuonna ohjelman arvo Suomessa on arviolta 2,74 miljoonaa euroa. Suomi ei hyväksy komission esittämää kansallista osarahoitusta, vaan ohjelma tulisi jatkossakin rahoittaa kokonaan EU:n budjetista.

Neuvoston kokousta edeltää epävirallinen kalastusministereiden kokous, jossa käsitellään EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistamista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954
ylitarkastaja Niina Kauhajärvi, p. (09) 1605 4274, 0400 864 274 (kouluhedelmätuki)

Sirkka-Liisa Anttila