Hyppää sisältöön
Media

Maitoalan tulevaisuus esillä maatalous- ja kalastusneuvostossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2010 10.45
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvoston on heinäkuun kokouksessaan määrä kuulla työryhmän suositukset maitoalan sääntelyn kehittämiseksi. Neuvostolle esitellään myös komission ehdotus Saksan alkoholimonopolin poikkeusjärjestelyjen jatkamisesta. Lisäksi puolivuotiskautensa puheenjohtajamaana aloittanut Belgia esittelee työohjelmansa. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Vuoden 2009 maitokriisin johdosta komissio asetti korkean tason maitotyöryhmän pohtimaan maitoalan keskipitkän ja pitkän aikavälin järjestelyjä. Työryhmän loppuraportissa annetaan suosituksia maitoalan sääntelyn kehittämiseksi. Suositukset koskevat tuottajien ja meijereiden välisiä sopimussuhteita, tuottajien neuvotteluvoiman lisäämistä ketjussa, toimialaorganisaatiojärjestelmää, hintojen läpinäkyvyyttä, maidon markkinatoimenpiteitä, merkintäkysymyksiä sekä innovaatioiden ja tutkimuksen roolia. Komissio on luvannut säädösehdotuksia em. asioista vielä tämän vuoden aikana.

Suomi pitää työryhmän työtä erittäin hyvänä ja rakentavana ja tukee raportin ehdotuksia viljelijöiden neuvotteluvoiman vahvistamisesta ja toimialaorganisaation luomisesta maitoalalle. Suomi toivoo, että komissio antaa näistä asioista tarvittavat lainsäädäntöehdotukset mahdollisimman pian.

Saksan alkoholimonopolin osalta komissio esittelee neuvostolle ehdotuksensa, jossa ehdotetaan jatkettavaksi määräaikaa, jona Saksa voi myöntää tukea tislaamoille sen alkoholin valmistusta koskevan monopolin puitteissa. Tuki lakkaisi asteittain vuoden 2017 loppuun mennessä. Suomi voi hyväksyä komission ehdotuksen.

Belgian puheenjohtajuuskausi ajoittuu sekä maatalouden että kalastuksen osalta aikaan, jolloin komissio valmistelee tulevia uudistusehdotuksiaan. Tarkoituksena on jatkaa keskustelua yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta syyskuun epävirallisessa maatalousneuvoston kokouksessa sekä käydä politiikkakeskustelu yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta marraskuun neuvoston kokouksessa. Muita puheenjohtajuuskauden aikana käsiteltäviä asioita ovat maitosektorin politiikkatoimien kehittäminen, laatupolitiikan uudistaminen, kasvinterveyspolitiikan arviointi, TSE-tautipolitiikan kehittäminen sekä kalastusmahdollisuuksien vahvistaminen vuosille 2011 ja 2012.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

neuvotteleva virkamies Kari Valonen, p. 09 160 52428, 040 751 8407

Sirkka-Liisa Anttila